Voetbal

Ronaldo wil kroon op carrière zetten met EK-titel Portugal

​Cristiano Ronaldo hoopt zondag zijn jongensdroom uit te laten komen in de finale van het EK. De aanvaller won vrijwel alles wat er te winnen valt, maar het enige dat nog ontbreekt op zijn palmares is een prijs met Portugal.

Zondag staan de Portugezen in het Stade de France tegenover gastland Frankrijk. "Het zou heel veel voor me betekenen", blikt de 31-jarige Ronaldo vooruit op de website van de UEFA.

"Ik heb er altijd van gedroomd iets te winnen met Portugal. Ik heb op clubniveau en op individueel gebied alles al gewonnen, maar het zou de kroon op mijn werk zijn als ik iets win met Portugal."

"Ik geloof erin, mijn teamgenoten geloven erin, alle Portugezen geloven erin en ook alle Portugese immigranten in Frankrijk geloven erin. We moeten positief zijn, want ik denk dat Portugal zondag voor het eerst een belangrijke prijs gaat winnen."

Underdog

Ronaldo beseft echter dat Portugal als underdog begint in Saint-Denis. Het team van bondscoach Fernando Santos speelde alle groepswedstrijden gelijk, had in de achtste finales een verlenging nodig en in de kwartfinales moesten penalty's de beslissing brengen.

Pas in de halve eindstrijd tegen Wales stapte de verliezend finalist van 2004 na negentig minuten als winnaar van het veld (2-0). Daarentegen speelden 'Les Bleus' alleen het laatste groepsduel gelijk op dit EK.

"Frankrijk is een fantastisch team. Ze spelen goed en zijn wat mij betreft iets meer de favoriet dan wij, want zij spelen thuis en dat is een groot voordeel. Het hele land staat achter hen."

"Maar het is de finale en alles kan gebeuren. Wij zullen goed voorbereid zijn en het zal moeilijk worden om van ons te winnen. Niemand heeft ons nog verslagen op dit toernooi en ik hoop dat dat Frankrijk ook niet zal lukken."

De Engelse scheidsrechter Mark Clattenburg fluit zondag om 21.00 uur voor de aftrap in Saint-Denis.

Tip de redactie