Bondscoach Santos spreekt van grootste prestatie in carrière

Portugal kreeg op het EK al heel wat kritiek te verduren, maar volgens bondscoach Fernando Santos verdient zijn ploeg nu het respect van iedereen. De Portugezen bereikten woensdag met winst op Wales (2-0) de finale van het EK.

''Op een gegeven moment zal iedereen toch moeten toegeven dat Portugal de kracht heeft om tegenstanders te ontmantelen. Wij hebben altijd een plan, zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht'', zei Santos in Lyon.

Het elftal van de 61-jarige Portugees overleefde op het nippertje de groepsfase, waarin het drie keer gelijk speelde. Vervolgens moest Portugal diep gaan om Kroatië (in de verlenging) en Polen (via strafschoppen) te verslaan.

Tegen Wales kon de ploeg van superster Cristiano Ronaldo voor het eerst in negentig minuten winnen, goed voor een plek in de EK-finale van zondag in het Stade de France.

Daarin speelt Portugal zondag om 21.00 uur tegen de winnaar van de andere halve finale tussen wereldkampioen Duitsland en gastland Frankrijk.

Eenheid 

''Het team is dit toernooi steeds beter geworden, meer solide, compacter en een eenheid. We weten dat we niet de beste ploeg ter wereld zijn, maar we zijn wel heel moeilijk te verslaan'', aldus Santos.

''Soms is het leuk om naar ons te kijken en soms niet, maar dat maakt ons niets uit. Wij willen winnen, altijd.''

''Het bereiken van de finale is mijn grootste prestatie als trainer, maar ik wil graag pas ná de eindstrijd worden gefeliciteerd.''

Coleman

Bij bondscoach Chris Coleman van Wales overheerste de trots na een opzienbarend sterk toernooi van zijn ploeg.

''Ik ben trots op de spelers, de staf, op het hele land. Natuurlijk doet deze nederlaag pijn en zijn de jongens teleurgesteld. Maar als ze terugkijken op dit EK, zullen ze beseffen dat ze iedereen in Wales trots hebben gemaakt.''

Tip de redactie