Portugal heeft zich woensdag als eerste ploeg geplaatst voor de finale van het EK voetbal. De Portugezen waren in Lyon met 2-0 te sterk voor Wales.

Cristiano Ronaldo opende in de vijftigste minuut de score, waarna Nani drie minuten later de eindstand op 2-0 bepaalde.

Met zijn goal evenaarde Ronaldo Michel Platini als EK-topscorer aller tijden. De 31-jarige vedette van Real Madrid heeft nu in totaal negen keer gescoord op een Europese eindronde, evenveel als recordhouder Platini. 

De Fransman maakte al zijn doelpunten op het EK van 1984. Ronaldo had vier EK's nodig voor negen treffers. 

Portugal mag zich opmaken voor zijn tweede EK-finale. De equipe van de huidige keuzeheer Fernando Santos verloor in 2004 in eigen land de eindstrijd van Griekenland. Wales kwam voor het eerst in actie op een EK.

Portugal neemt het zondag in de eindstrijd in Parijs op tegen gastland Frankrijk of Duitsland. Dat duel staat donderdag om 21.00 uur in Marseille op het programma.

Initiatief

Portugal, dat het zonder de geblesseerde Pepe moest stellen, begon goed aan de wedstrijd, maar raakte halverwege de eerste helft het initiatief een beetje kwijt. Dat resulteerde in twee kleine kansjes voor Wales.

Eerst schoot Gareth Bale, ploeggenoot van Ronaldo bij Real Madrid, in de negentiende minuut over na een ingestudeerde corner, waarna de sterspeler van Wales drie minuten later verantwoordelijk was voor het enige schot op doel in het eerste bedrijf. Zijn poging van afstand bracht de Portugese doelman Rui Patricio echter niet in de problemen.

Portugal liet in aanvallend opzicht pas vlak voor rust wat van zich horen. Ronaldo kon net niet goed genoeg zijn hoofd zetten tegen een indraaiende voorzet van Adrien Silva.

Video: Portugezen vieren feest na overwinning op Wales

Trefzeker

Vier minuten na rust was Ronaldo wel trefzeker. De aanvoerder kopte hard raak uit een hoekschop: 1-0. Die treffer gaf Portugal vleugels en drie minuten na de openingstreffer van Ronaldo deelde Nani Wales de tweede tik uit. De aanvaller, die dinsdag Fenerbahçe verruilde voor Valencia, veranderde een schot van Ronaldo dusdanig van richting dat Wales-keeper Wayne Hennessey kansloos was: 2-0.

Dreigend

De Welshe bondscoach Chris Coleman kon vanaf dat moment niets anders doen dan een extra aanvaller in het elftal te gooien, maar ook dat sorteerde niet het gewenste effect. Wales was weliswaar dreigend, maar grote kansen bleven uit. Het gemis van de geschorste spelmaker Aaron Ramsey deed zich duidelijk voelen.

Aan de andere kant waren die er wel te noteren. João Mário schoot in de 66e minuut van dichtbij naast nadat Hennessey een dwarrelbal van Nani niet goed wist te verwerken. Hennessey voorkwam niet veel later wel dat voormalig Roda JC-speler Danilo de wedstrijd alsnog vroegtijdig in het slot gooide.

Een nieuwe sensatie voor Wales, dat in de kwartfinale verrassend te sterk was voor België, zat er echter niet meer in. Zodoende kon Portugal de eerste overwinning bij dit EK binnen negentig minuten eenvoudig over de streep trekken.