De Portugese bondscoach Fernando Santos en zijn Welshe collega Chris Coleman waken voor onderschatting en benadrukken dat de halve eindstrijd van het EK woensdag om meer draait dan alleen vedettes Cristiano Ronaldo en Gareth Bale.

Santos hoopt dat hij kan beschikken over steunpilaar Pepe. De 33-jarige verdediger heeft al een aantal dagen last van spierpijn in beide bovenbenen en moest dinsdag de groepstraining aan zich voorbij laten gaan.

"We moeten afwachten hoe hij er morgen aan toe is", zei Santos over de inzetbaarheid van Pepe. "Dit hebben we helaas al eerder meegemaakt. In zulke wedstrijden heb je spelers nodig die honderd procent fit zijn."

João Moutinho, André Gomes en Raphael Guerreiro sloten dinsdag wel weer aan bij de groepstraining van Portugal, dat tegen de Britten geen beroep kan doen op de geschorste middenvelder William Carvalho.

Santos weet echter dat ook Wales niet compleet is. "Bij beide ploegen ontbreken wat spelers, het is zonde dat ze dit spektakel moeten missen."

Aanvoerder Ronaldo is er woensdag wel gewoon bij in Lyon, tot grote vreugde van Santos. "Hij geeft echt het goede voorbeeld. De manier waarop hij op de training met zijn medespelers omgaat is voortreffelijk."

Ervaring

Volgens de keuzeheer van de Portugezen is de halve eindstrijd echter veel meer dan alleen een ontmoeting tussen sterspelers en Real Madrid-ploeggenoten Ronaldo en Bale.

"Het zijn twee ervaren spelers die gewend zijn aan de druk die bij zulke wedstrijden komt kijken, voor hen is dat niets nieuws. Maar het is niet alleen Cristiano tegen Bale, het gaat om alle 22 spelers op het veld."

Santos beseft dan ook dat Portugal een lastig karwei te wachten staat tegen het verrassende Wales. "Zij spelen een geweldig toernooi en overleefden een van de moeilijkste poules. Daarna hebben ze ook een topteam als België verslagen. Niet nipt, maar met 3-1."

Ook verdediger José Fonte is doordrongen van de kracht van de Britse opponent. "Ze geven nooit op. De mentaliteit, de saamhorigheid en het spelsysteem werken goed voor ze. Ze verdienen het om zo ver te zijn gekomen, dus wij verwachten een moeilijke wedstrijd."

Toch heeft bondscoach Santos goede hoop op een finaleplaats. "Wij willen hier geschiedenis schrijven. We weten dat het heel lastig zal worden tegen een sterke tegenstander, maar we beginnen met dezelfde bescheidenheid en houding als altijd."

Coleman

De Welshe bondscoach Chris Coleman benadrukte ook dat het niet alleen om Bale en Ronaldo draait in Lyon. "Het is Wales tegen Portugal", aldus de 46-jarige keuzeheer, die het moet doen zonder de geschorste Ben Davies en Aaron Ramsey.

Aanvoerder en centrale verdediger Ashley Williams is desondanks behoorlijk op zijn hoede voor Ronaldo, die vooralsnog weinig gelukkig is op het EK. "Maar hij blijft een van de beste spelers ter wereld."