Op de 24e dag van het EK staat de laatste kwartfinale op het programma. Gastland Frankrijk neemt het daarin in Parijs op tegen de grootste verrassing van het toernooi: IJsland.

21.00 uur, Stade de France in Parijs
Het EK van IJsland is bijzonder voor een debutant, maar zeker niet uniek. De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck kan Wales namelijk als voorbeeld nemen, dat op het eerste EK bij de laatste vier zit. Bovendien rekende Wales in de kwartfinales af met een van de topfavorieten: België. IJsland wacht nu een vergelijkbare taak tegen het letterlijk veel grotere Frankrijk. Ter vergelijking: Frankrijk heeft 190 keer zoveel inwoners als IJsland (62.800.000 om 331.000).

Weetje over de wedstrijd
Hoewel IJsland nu bij de beste acht ploegen van Europa staat, is het land in de internationale voetbalhistorie meestal niet meer dan een voetnoot. Dat blijkt ook wel uit de elf eerdere confrontaties met Frankrijk, want daarvan won IJsland er niet een. Acht keer werd er verloren, drie keer werd het gelijk. De eerste keer dat de IJslanders Frankrijk troffen, in 1957, stond er zelfs een 8-0 eindstand op het scorebord in Nantes. De laatste keer dat IJsland wel een resultaat wist te boeken tegen de Fransen was op 5 september 1998 in Reykjavik (1-1). Christophe Dugarry en Rikhardur Dadason scoorden. Overigens was de huidige bondscoach van de Fransen, Didier Deschamps, die avond in IJsland aanvoerder van 'Les Blues'.

Spelers om in de gaten te houden
IJsland is dit EK altijd in dezelfde opstelling van start gegaan en voormalig AZ- en Ajax-spits Kolbeinn Sigthorsson heeft dan ook nog geen wedstrijd gemist. Zo onomstreden als hij nu bij IJsland is, was de 26-jarige aanvaller in Amsterdam nooit en ook bij zijn huidige club, het France Nantes, was hij het afgelopen seizoen maar drie keer trefzeker. Bij IJsland ligt Sigthorssons moyenne met 21 doelpunten in 43 interlands aanzienlijk hoger. De spits moet tegen de Fransen wel oppassen voor een schorsing, want bij een volgende gele kaart mist hij een eventuele halve finale van het EK.

Voor de Franse spits Antoine Griezmann lonkt naast de Europese titel met zijn land ook een individuele prijs: de topscorerstitel. De aanvaller van Atletico Madrid heeft er al drie gemaakt en dat is net zoveel als Welshman Gareth Bale en de al uitgeschakelde Spanjaard Alvaro Morata. Bovendien kan de 25-jarige Griezmann zich tegen IJsland in een bijzonder rijtje scharen. Hij kan (evenals Dimitri Payet) de derde Fransman ooit worden die op een EK in meer dan twee verschillende wedstrijden scoort. Hij treedt dan in de voetsporen van Michel Platini (1984) en Thierry Henry (2000).

Programma woensdag 6 juli
21.00 uur in Lyon: Portugal-Wales

Bekijk het speelschema en de statistieken van het EK