Bondscoach Didier Deschamps is ervan overtuigd dat Frankrijk zich goed heeft voorbereid op de ontmoeting met IJsland in de kwartfinales van het EK.

Het gastland neemt het zondag in het Stade de France op tegen de verrassing van het toernooi, die zich in de achtste finales al ontdeed van Engeland.

Volgens Deschamps beschikt de opponent over een geweldig wapen met de verre inworpen. Ook de Engelsen moesten al een treffer incasseren na een verlengde ingooi van Kari Arnason.

"Die verre inworpen over dertig of veertig meter zijn als vrije trappen voor hen", analyseerde de Franse keuzeheer. "Wij hebben daar echter op getraind en er een oplossing voor gevonden. Maar we moeten niet doen alsof ze niets anders kunnen dan dat. Ze spelen ook verzorgd voetbal."

Onderschatting

Deschamps waakt dan ook voor onderschatting. "Mijn spelers weten dat IJsland hier niet zomaar staat. Ze staan hier omdat ze dat afgedwongen hebben en over kwaliteit beschikken. Ze verdienden het ook om Engeland te verslaan op basis van hun spel."

Ook captain Hugo Lloris is op zijn hoede voor verrassende IJslanders. "Als we het veld op stappen met het idee dat wij beter zijn, dan wordt het niks", aldus de doelman, die het zondag opneemt tegen oud-ploeggenoot Gylfi Sigurdsson. "Er bestaan geen kleine voetballanden meer."

Deschamps moest wel beamen dat Frankrijk wellicht niet optimaal voorbereid is wanneer het na 120 minuten nog gelijk is. "Ik laat mijn spelers nooit op penalty's trainen. Sommige spelers blijven weleens achter om te oefenen, maar we trainen er niet collectief op."

Thuisvoordeel

Dat Frankrijk voor eigen publiek speelt in Saint-Denis is ook niet per se een voordeel voor zijn elftal, meende Deschamps. De 'Haantjes' speelden tot nu toe alleen hun openingswedstrijd in het Stade de France.

"Het is altijd fijn om terug te komen op de plek waar we de meeste van onze wedstrijden spelen en het is ook mooi om in eigen land te spelen, maar ik zou niet zeggen dat we daardoor een voordeel hebben. We kennen het stadion natuurlijk beter dan IJsland, maar het is nog altijd maar een veld."

De kwartfinale tussen Frankrijk en IJsland begint zondag om 21.00 uur en staat onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers.