Björn Kuipers is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter voor de EK-kwartfinale tussen Frankrijk en IJsland.

De Nederlandse arbiter wordt zondag bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Pol van Boekel en Richard Liesveld fungeren als vijfde en zesde official in Saint-Denis.

Eerder dit toernooi floot de 43-jarige Kuipers de groepsduels Duitsland-Polen, eveneens afgewerkt in het Stade de France, en Kroatië-Spanje.

Voor de scheidsrechter uit Oldenzaal is het zijn 112e internationale optreden en vijfde EK-wedstrijd in totaal. Vier jaar geleden mocht Kuipers de fluit hanteren bij Ierland-Kroatië en Oekraïne-Frankrijk.  Hij fungeerde op dit EK tevens als vierde man bij de duels Frankrijk-Roemenië en Duitsland-Slowakije.

Na zijn optreden bij Kroatië-Spanje kreeg Kuipers enige kritiek te verduren. Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de UEFA gaf hem in het openbaar een standje.

Kuipers verzuimde een gemiste strafschop van Spanje opnieuw te laten nemen, hoewel de Kroatische doelman Danijel Subasic op het moment dat Sergio Ramos schoot ruim een meter voor zijn lijn stond. ''Dat is een fout, maar die gebeuren helaas", zei de Italiaanse oud-scheidsrechter.

Kassai

Kuipers fluit zondag om 21.00 uur voor de aftrap bij Frankrijk-IJsland. Het gastland hoopt voor eigen publiek af te rekenen met de verrassing van het toernooi en zich zo te kwalificeren voor de laatste vier op het EK.

De Hongaar Viktor Kassai is aangewezen voor de kwartfinale van zaterdag tussen Duitsland en Italië in Bordeaux. Wales-België staat vrijdagavond onder leiding van Damir Skomina uit Slovenië.