Cristiano Ronaldo was blij met de manier waarop Portugal zich ondanks alle kritiek wist te kwalificeren voor de halve eindstrijd van het EK.

De Portugezen hadden donderdag in de kwartfinales penalty's nodig tegen Polen voor een plek bij de laatste vier. Na 120 minuten spelen stond het 1-1 in Marseille.

"Niemand gaf misschien een cent voor onze kansen, maar we staan wel mooi in de halve finales", toonde aanvoerder Ronaldo zich na afloop gelukkig. "Dit was een heel belangrijke overwinning, het hele team heeft ervoor geknokt."

Volgens de sterspeler van Real Madrid was er bovendien weinig af te dingen op de halvefinaleplek van Portugal. "Wij waren beter, creëerden meer kansen en zijn de verdiende winnaar", analyseerde Ronaldo. "Penalty's zijn een loterij, maar wij waren koelbloedig vanaf de stip."

Na vijf wedstrijden is de ploeg van bondscoach Fernando Santos nog altijd zonder zege in de reguliere speeltijd. In de groepsfase werd drie keer gelijkgespeeld en in de achtste finales moest een verlenging de beslissing brengen tegen Kroatië.

Halve finale

Bij de laatste vier wacht nu een ontmoeting met België of het Wales van zijn teamgenoot Gareth Bale. Ronaldo heeft echter geen voorkeur voor een van beide landen. "Het zijn allebei lastige ploegen."

"Wales speelt een geweldig toernooi en België is ook een fantastisch team. Wie het ook wordt, de tegenstander zal grondig geanalyseerd worden."

Ronaldo was zelf wel trefzeker vanaf elf meter, maar miste in de reguliere speeltijd een grote kans op winnende goal. De 31-jarige aanvaller had er echter geen moeite mee dat hij geen heldenrol kon vertolken. "Ik doe altijd mijn best voor het team en moet een compliment maken aan mijn medespelers en de technische staf."

Bondscoach Santos wilde niet te lang stil blijven staan bij het succes. "Wij lopen nu niet met onze hoofden in de wolken, maar blijven met beide benen op aarde. Nu moeten we weer tegen een goede ploeg, maar we zullen voorbereid zijn."

Video: Portugese fans vieren winnende strafschop tegen Polen

Sanches

Het enige Portugese doelpunt, de 1-1, kwam na een halfuur op naam van de 18-jarige Renato Sanches. "Daar wil ik hem mee feliciteren", prees Ronaldo zijn jonge ploeggenoot. "Heel mooi voor hem, het was zijn eerste doelpunt op het EK."

Ook Santos was vol lof over Sanches, maar probeerde de euforie rond de aanwinst van Bayern München te temperen. "Hij speelde goed, maar zit vol in een groeiproces en moet al zijn kwaliteiten nog leren benutten op het veld."