Portugal heeft donderdagavond de halve finales bereikt van het EK door Polen na strafschoppen te verslaan.

Na reguliere speeltijd stond het 1-1 in Marseille. In de verlenging kwamen beide landen niet tot scoren, waardoor een strafschoppenserie uitsluitsel moest bieden.

Beide landen begonnen sterk aan de zenuwslopende reeks, tot de vierde penalty van Polen. Jakub Blaszczykowski zag zijn inzet gepakt worden door doelman Rui Patricio, waarna Quaresma Portugal naar de laatste vier schoot. 

Een bijzondere prestatie, want de ploeg van coach Fernando Santos won nog geen enkele wedstrijd in reguliere speeltijd. Portugal overleefde op het nippertje de groepsfase met drie gelijke spelen en versloeg Kroatië in de achtste finale diep in de verlenging. 

De tegenstander voor een plek in de finale wordt België of Wales, die vrijdagavond tegen elkaar in actie komen. 

Video: Portugezen vieren overwinning op Polen

Portugese fans vieren winnende strafschop op Polen
Portugese fans vieren winnende strafschop op Polen

Lewandowski

In stijl van de rest van het toernooi had Portugal het ook in de kwartfinale moeilijk. De eerste echte uitbraak van Polen was zelfs direct raak. Kamil Grosicki gaf aan de linkerkant een strakke voorzet op Robert Lewandowski, die zich goed vrijliep en niet faalde in de afronding: 1-0. Het was zijn eerste en tevens laatste doelpunt dit EK.

Ook na de openingstreffer had Polen het betere van het spel, terwijl Portugal weinig grote kansen creërde. De beste Portugese mogelijkheid in het eerste halfuur was voor Cristiano Ronaldo, maar zijn schot over de grond was een prooi voor doelman Lukasz Fabianski. 

Even later ging Ronaldo naar de grond in het strafschopgebied na een duw in zijn rug, maar scheidsrechter Felix Brych vond het contact te licht om een strafschop te geven. Na 33 minuten spelen had Ronaldo alsnog reden tot juichen. 

Uitblinker Renato Sanches werd gevaarlijk aan de rechterkant van het veld en doemde na een vlotte combinatie met Nani op aan de rand van het strafschopgebied. De 18-jarige middenvelder haalde uit en zag zijn licht getoucheerde afstandsschot precies in de rechterhoek verdwijnen.

Risico

Na een attractieve eerste helft zakte de wedstrijd na rust flink in. Beide ploegen namen steeds minder risico met het oog op verlenging en grote kansen waren schaars. Ajacied Arek Milik kreeg twintig minuten voor tijd een mogelijkheid van dichtbij, maar de hoek was te lastig om genoeg kracht achter de bal te zetten. 

De beste kans van de tweede helft was nog voor Ronaldo, vijf minuten voor tijd. De aanvaller van Real Madrid ontsnapte aan buitenspel, maar vergat de bal onder controle te nemen en verprutste daarmee een goede mogelijkheid. 

Beide ploegen kwamen niet meer tot scoren in de reguliere speeltijd. In de daaropvolgende verlenging bleef zowel Portugal als Polen zonder risico spelen, waardoor echte hoogtepunten ontbraken. Milik stichtte nog gevaar met een afstandsschot, maar zijn poging miste richting.

In de allesbeslissende strafschoppenserie bleek Portugal uiteindelijk net iets scherper, waardoor de ploeg van Ronaldo zich halvefinalist mag noemen zonder ook maar één wedstrijd in reguliere speeltijd te hebben gewonnen.