EK-programma 30 juni: Ronaldo opnieuw op recordjacht

Op de 21e dag van dit EK in Frankrijk staat de eerste kwartfinale op het programma. Portugal neemt het daarin op tegen Polen, dat voor het eerst de laatste acht heeft gehaald.

21.00 uur, Stade Vélodrome in Marseille: Polen-Portugal
Tegenover het debuut van Polen in de kwartfinale van een EK staat dat de Portugezen voor de zesde keer op rij bij de laatste acht zitten. Het wordt de elfde confrontatie tussen beide landen. Van de vorige ontmoetingen won Portugal er vier, Polen drie en drie keer werd het gelijk.

Twee keer stond Polen tegen Portugal op het programma bij een groot toernooi, maar dat was op een WK. In 1986 wonnen de Polen met 1-0 dankzij een goal van Wlodi Smolarek, de in 2012 overleden aanvaller die voor Feyenoord en FC Utrecht speelde. Zestien jaar later, op het WK van 2002, zegevierden de Portugezen met 4-0. Pauleta maakte een hattrick en ook Rui Costa was trefzeker.

Weetje over de wedstrijd
De wedstrijd in Marseille is een duel tussen twee landen die lange tijd niet verloren hebben op een EK. De laatste EK-nederlaag van Polen was in 2012 tegen Tsjechië (1-0), waarna op dit toernooi drie keer werd gewonnen en één keer werd gelijkgespeeld. Portugal heeft zelfs al acht EK-duels op rij niet verloren, al was Spanje in 2012 na 0-0 wel sterker vanaf de strafschopstip. De laatste Portugese EK-nederlaag was in 2008 in de kwartfinale tegen Duitsland (3-2).

Spelers om in de gaten te houden
De meest succesvolle Poolse EK-speler ooit is Jakub Blaszczykowski, die speelt voor Fiorentina. Hij maakte al drie doelpunten op een EK (waarvan één in 2012) en dat is net zoveel als alle andere Polen bij elkaar. Bovendien gaf hij ook nog de assist bij de EK-goals van Robert Lewandowski (2012) en Arek Milik (2016). De enige Poolse EK-treffer waar de 30-jarige Blaszczykowski niet bij betrokken was, was die van Roger Guerreiro in 2008 tegen Oostenrijk.

Bij Portugal zijn alle ogen uiteraard weer gericht op Cristiano Ronaldo en ook tegen Polen is hij op recordjacht. De 31-jarige aanvaller heeft nog maar één doelpunt nodig om de Fransman Michel Platini (9) te evenaren als EK-topscorer aller tijden. Bovendien speelt Ronaldo tegen Polen zijn 32e wedstrijd ooit op een groot toernooi (EK's en WK's) en daarmee komt hij op de zesde plaats, die hij deelt met de Fransman Lilian Thuram. De Duitser Miroslav Klose is recordhouder met 37 duels.

Programma vrijdag 1 juli
21.00 uur in Lille: Wales-België

Bekijk het speelschema en de statistieken van het EK

Lees meer over:
Tip de redactie