Hoewel Robert Lewandowski met dertien doelpunten topscorer was van de EK-kwalificatie wacht hij bij het eindtoernooi in Frankrijk nog altijd op zijn eerste treffer. 

In Duitsland wordt Robert Lewandowski als schotvaardige aanvaller van Bayern München een spits genoemd met een neusje voor de goal. Als aanvoerder van Polen staat hij echter al weken droog.

In vier EK-duels kwam de onherkenbare Lewandowski ook slechts twee keer tot een doelgerichte actie. "Wat is er mis met hem?", vragen de Poolse media zich in de aanloop naar de eerste kwartfinale tegen Portugal, donderdag in Marseille, af. 

Zelf maakt de 27-jarige spits zich minder zorgen. "Ik moet gewoon geduld hebben. Dat wordt hopelijk vanzelf beloond."

Zijn ploeggenoten en trainers in de Poolse selectie doen er alles aan om het moreel van de haperende aanvalsleider hoog te houden. "Robert werkt keihard voor de ploeg", benadrukte rechtsback Lukasz Pisczek. 

"Hij bindt steeds twee of drie verdedigers van de tegenstander. Daar moeten anderen bij ons van kunnen profiteren. We moeten er samen voor zorgen dat Robert positief blijft ondanks dat hij nog niet heeft gescoord. Hij moet vertrouwen in zichzelf houden."

Lewandowski, die in het afgelopen seizoen dertig keer scoorde in de Bundesliga, staat er bij bondscoach Adam Nawalka en zijn staf ook nog steeds heel goed op. "Robert is en blijft onze leider. Het teambelang staat bij hem voorop, dat laat hij ook hier in elke wedstrijd zien", betoogde assistent-bondscoach Bogdan Zajac.