De opgestapte bondscoach Roy Hodgson was maandag onaangenaam verrast door het optreden van de Engelse nationale ploeg, maar kon zijn spelers weinig verwijten na de uitschakeling op het EK.

Engeland moest in de achtste finales verrassend buigen voor debutant IJsland (2-1), waarna Hodgson direct aankondigde zijn ontslag als bondscoach aan te bieden bij de FA.

Dinsdag verscheen de 68-jarige oefenmeester met de nodige tegenzin op een persconferentie van de Engelse bond. "Ik wilde er zeker van zijn dat niemand in deze zaal mij het verwijt kon maken dat ik de pers niet onder ogen durfde te komen", verklaarde Hodgson zijn aanwezigheid.

"Het volk is kapot van de nederlaag die het einde van ons toernooi inluidde. Iemand moet dan maar de verantwoordelijkheid nemen en het boetekleed aantrekken."

In de Engelse media werd eerder op dinsdag gesuggereerd dat de spelers geen vertrouwen gehad zouden hebben in de bondscoach, maar dat werd al snel tegengesproken door aanvoerder Wayne Rooney. "Complete onzin."

Ook Hodgson zelf bespeurde geen negatieve stemming binnen zijn selectie. "Als dat zo was, hebben ze dat goed verborgen gehouden voor mij en de rest van de technische staf. Wij hebben geen enkele indicatie gekregen dat ze niet achter het beleid stonden."

'Losers'

Dat Engeland sneuvelde tegen IJsland kwam voor de coach als een volslagen verrassing, beaamde Hodgson. "Ik ben ontzettend teleurgesteld, want ik zag deze nederlaag niet aankomen. Werkelijk niets in de drie groepswedstrijden kon mij doen vermoeden dat we zo slecht zouden spelen."

"Helaas krijg je maar één kans in deze fase van het toernooi. Als je dan verzaakt, kun je zelfs verliezen van een lager aangeslagen tegenstander als IJsland. En dat is nu gebeurd. Ik moet nog steeds van de schrik bekomen, want we wilden in het toernooi blijven en een goede prestatie leveren."

"Wij waren ervan overtuigd dat als we eenmaal de kwartfinales zouden bereiken, we ook door zouden kunnen stoten. Maar nu gaan we naar huis als losers en blijft die ellendige reeks met nederlagen in de knock-outfase van eindtoernooien staan."