Met 4-0 boekte het Belgisch elftal zondag tegen Hongarije de grootste overwinning op het EK. Coach Marc Wilmots was zeer tevreden met het bereiken van de kwartfinale, maar verweet zijn ploeg dat zij de wedstrijd niet in de eerste helft besliste.

"We hebben een complete wedstrijd gespeeld. Veel kansen gehad en weinig weggegeven. Enige puntje is dat we in een eerste helft met zoveel kansen vaker moeten scoren.  Als we dan de 2-0 en 3-0 scoren is de wedstrijd gedaan en kunnen we onze krachten een beetje sparen", aldus Wilmots in gesprek met Sporza.

"Ook de bank heeft laten zien over goede kwaliteiten te beschikken", stelde Wilmots, doelend op de wissels Marouane Fellaini, Michy Batshuayi en Yannick Carrasco. "Zij brachten direct iets extra's. Dat is mooi voor de ploeg en een goed teken richting de volgende wedstrijd."

De uitblinker bij de Rode Duivels was Eden Hazard, en dat was voor Wilmots geen verrassing. "Ik heb Hazard gevraagd vandaag te scoren. Hij moest efficiënt zijn en proberen voor de actie te gaan. Hoe hij dat laatste doelpunt maakt, dat is exact wat hij kan en ook doet bij Chelsea, maar ik wil dat hij dat meer laat zien bij België."

Vermaelen

Wilmots kan in de kwartfinale geen beroep doen op Thomas Vermaelen. De centrale verdediger kreeg zondag een tweede gele kaart en is voor één wedstrijd geschorst. "Vermaelen komt terug van een blessure. Dat hij vier wedstrijden kon spelen was al een verrassing voor ons."

De speler van Barcelona kampte na zondag met liesklachten. "Misschien is het goed dat hij nu wat rust krijgt. Hij was heel sterk, maar we gaan er geen drama van maken. We gaan er een oplossing voor vinden."

Strijdplan

Voor de kwartfinale tegen Wales is het strijdplan al klaar. "We moeten scoren. In de kwalificatie hebben we van hen verloren en een keer gelijkgespeeld, maar we waren wel dominant."

Verder dan de wedstrijd van vrijdag tegen Wales wil Wilmots nog niet kijken. "Dat is ons doel en we kijken niet verder. Iedereen heeft het over de halve finale. Maar als we met de instelling en de mentaliteit van deze wedstrijd spelen kunnen we iedereen pijn doen.