Eden Hazard was zondagavond met een assist en een fraaie treffer de absolute uitblinker bij België, dat in de achtste finale van het EK met 4-0 won van Hongarije. De aanvoerder was tevreden over het spel van zijn ploeg, maar waakte ook voor overmoed.

"We hebben een goede wedstrijd gespeeld", aldus Hazard. "We hebben meer gescoord en we hebben niet veel weggegeven. Collectief hebben we heel volwassen gespeeld. Nu volgt een klein feestje, maar we hebben nog niks. We speelden goed, maar we moeten het wedstrijd per wedstrijd bekijken."

De 25-jarige aanvaller van Chelsea vertolkte een hoofdrol in de laatste twaalf minuten in Toulouse, toen de Belgen na de vroege openingstreffer van Toby Alderweireld uitliepen van 1-0 naar 4-0.

Eerst stelde Hazard na een mooie actie aan de linkerkant en een goede voorzet Michy Batshuayi in staat om de bevrijdende tweede treffer te maken en amper een minuut later maakte hij zelf de 3-0 na een fraaie solo. Invaller Yannick Ferreira Carrasco zorgde voor het slotakkoord.

"De Franse lucht brengt me altijd geluk. Ik hoop dat dit nog even blijft duren'', zei Hazard, die aan het begin van zijn carrière naam maakte bij de Franse club Lille. In het nieuwe stadion van zijn oude ploeg hoopt hij vrijdag met de 'Rode Duivels' ten koste van Wales een plek in de halve finales van het EK te bemachtigen.

"Het wordt een speciale wedstrijd in 'mijn' Lille. Ik hoop dat er veel Belgen zullen komen. We mogen nog even verder dromen."

Courtois

Doelman Thibaut Courtois waarschuwde zijn landgenoten voor het stugge Wales. "We kennen ze goed, in de kwalificatie hebben we het moeilijk gehad met Wales'', zei hij.

De sluitpost van Chelsea herinnerde de Belgen aan de twee wedstrijden tegen de ploeg van sterspeler Gareth Bale in de kwalificatiereeks. De 'Rode Duivels' kwamen in Brussel niet verder dan 0-0, in Cardiff won Wales dankzij een treffer van Bale (1-0).

"Ze hebben een sterk defensief blok en met Bale en Aaron Ramsey twee spelers voorin die veel kwaliteiten hebben. Het zal een moeilijke match worden'', zei Courtois, die tegen Hongarije voor de derde keer op rij op het EK de nul hield.

"Maar als we net zo spelen als vandaag, is er veel mogelijk. We hebben een geweldige wedstrijd gespeeld en de ruimtes perfect benut. Hopelijk blijven we nog twee weken op dit EK.''

Kiraly

De Hongaarse doelman Gabor Kiraly, die zijn ploeg met een reeks reddingen lang op de been hield, was onder de indruk van België.

"We speelden tegen een perfect team dat denk ik alle kansen heeft om het EK te winnen", stelde de 40-jarige keeper.

Bondscoach Bernd Storck was ook lovend over de Belgen. "We speelden tegen een heel sterke tegenstander en zij verdienden de overwinning."

"Mijn ploeg kan het EK met opgeheven hoofd verlaten, we hebben iets geweldigs gepresteerd. Dit team weet nu dat het zich kan meten op het hoogste internationale podium."