België heeft zich zondag redelijk eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales op het EK. De Belgen zetten in Toulouse Hongarije met liefst 4-0 opzij.

Toby Alderweireld opende al vroeg de score, waarna Michy Batshuayi, Eden Hazard en Yannick Ferreira Carrasco in de slotfase van de wedstrijd het Belgische feestje compleet maakten.

België neemt het in de volgende ronde op tegen Wales, dat zaterdag met 1-0 te sterk was voor Noord-Ierland.

De 'Rode Duivels' verloren in de EK-kwalificatiereeks in de uitwedstrijd van Wales (1-0), terwijl het thuisduel in een gelijkspel eindigde (0-0).

Vingertoppen

België zette Hongarije vanaf het eerste fluitsignaal onder druk en dat leverde ook al snel de 1-0 op. Kevin De Bruyne vond in de tiende minuut uit een vrije trap het hoofd van Alderweireld. De oud-verdediger van Ajax kopte de bal in vrijstaande positie hard achter de kansloze doelman Gabor Kiraly.

Hongarije leek wat van slag door die vroege tegentreffer. De Hongaren, die zich knap tot winnaar kroonden van groep F, hadden moeite om tot kansen te komen en ontsnapten na een kwartier spelen aan de 2-0. De Bruyne mocht alleen op Kiraly af, maar de 40-jarige sluitpost kwam als winnaar uit de strijd.

Het eerste Hongaarse gevaar kwam in de 24e minuut van de voet van Balazs Dzsudzsak. Het afstandsschot van de ex-aanvaller van PSV was echter een eenvoudige prooi voor keeper Thibaut Courtois, die in de slotfase van de eerste helft pogingen van Gergo Lovrencsics en Dzsudzsak net over en naast zijn doel zag verdwijnen.

Hongarije mocht blij zijn dat het met een 1-0 achterstand de kleedkamer op kon zoeken. Dries Mertens, die van Marc Wilmots de voorkeur kreeg boven Carrasco, liet in de 42e minuut tot twee keer toe een gigantische mogelijkheid onbenut. 

Eerst faalde hij oog in oog met Kiraly, waarna de voormalig PSV'er luttele seconden later te lang treuzelde en een Hongaarse verdediger op het laatste moment kon ingrijpen. Vlak daarvoor had De Bruyne uit een vrije trap via de vingertoppen van Kiraly nog de lat geraakt.

Spelbeeld

In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde. België had de touwtjes stevig in handen en was ook al binnen een minuut dicht bij de 2-0. Opnieuw lag Kiraly in de weg, nu op een inzet van uitblinker Hazard. 

Ook Mertens slaagde er niet in de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Na een mislukt hakje van Romelu Lukaku achter het standbeen langs kon de buitenspeler de bal van dichtbij niet de juiste richting meegeven.

Al die missers kwamen de Belgen halverwege het tweede bedrijf bijna duur te staan, ware het niet dat Courtois attent reageerde op een van richting veranderd schot van Adam Pinter en Rolan Juhasz maar net naast mikte.

Twaalf minuut voor tijd was het duel dan eindelijk beslist in het voordeel van België. Invaller Batshuayi kon de bal op aangeven van Hazard simpel binnentikken. Amper een minuut later beloonde Hazard zichzelf voor zijn goede optreden. De aanvoerder passeerde Kiraly na een fraaie individuele actie in de verre hoek. Ook Carrasco, in het veld gekomen voor Mertens, deed in de blessuretijd nog een duit in het zakje: 4-0. 

Smetje op de ruime zege voor de Belgen was nog wel de tweede gele kaart van het toernooi voor Thomas Vermaelen, waardoor de centrale verdediger het duel met Wales moet missen.