Antoine Griezmann behoedde Frankrijk zondag met twee doelpunten na rust tegen Ierland (2-1) van uitschakeling op het EK in eigen land. De hoofdrolspeler was blij met zijn aandeel, maar toonde zich na afloop ook kritisch.

"We hadden moeite om in de wedstrijd te komen. Het ging moeizaam, alweer. Dat is iets waar we aan moeten werken", aldus Griezmann.

De aanvaller van Atletico Madrid verwees naar de groepswedstrijden van Frankrijk. Zowel tegen Roemenië (2-1) als Albanië (2-0) kwam de zege pas in de slotfase tot stand, en ook tegen Ierland draaide Frankrijk pas na rust de wedstrijd om. Bij rust leidde Ierland nog met 1-0.

"We speelden niet goed in de eerste helft. In de rust hebben we in de kleedkamer elkaar de waarheid gezegd. In de tweede helft zagen we een ander Frankrijk. We hebben veerkracht getoond en met het hart gespeeld", zei Griezmann.

De man van de wedstrijd in Lyon zag een parallel met het seizoen van zijn Spaanse club. "Met Atletico wonnen we veel wedstrijden met 1-0 en hadden we het lastig tot het einde. Ik had gehoopt dat het wat anders zou zijn met Frankrijk, maar tot nu toe is het eigenlijk precies hetzelfde als bij mijn club."

Griezmann weet dat 'Les Bleus' beter zullen moeten spelen als de ploeg na 1984 en 2000 voor de derde keer Europees kampioen wil worden. "We hebben nog een lange weg te gaan. Maar het belangrijkste vandaag was om ons te kwalificeren voor de kwartfinales."

Payet

Dimtri Payet vond net als zijn ploeggenoot dat Frankrijk zeer matig voor de dag kwam in de eerste helft.

"Die vroege tegentreffer (na 1 minuut en 58 seconden, red.) was het ergste wat ons kon overkomen, maar we hadden wel veel tijd om nog terug te komen in de wedstrijd", zei de Franse spelmaker.

"In de eerste helft gingen we mee in het spelletje van Ierland, waardoor we veel te veel energie verspeelden. Onze eerste helft was gewoon niet goed genoeg, maar als we zo spelen als na rust, dan zijn we heel moeilijk om tegen te spelen."

Ierland

In het Ierse kamp vochten trots en teleurstelling om voorrang. "We zijn teleurgesteld, omdat we het gevoel hadden dat we konden winnen", zei verdediger Seamus Coleman.

"Maar dat we teleurgesteld zijn na deze nederlaag geeft ook aan hoe goed het we het dit toernooi gedaan hebben. We hopen dat we onze fans trots hebben gemaakt."

Bondscoach Martin O'Neill baalde van de twee tegentreffers. "Als we nog zes of zeven minuten langer de nul hadden kunnen houden, was er misschien wat paniek ingeslopen bij Frankrijk."

"Maar ik kan niet meer vragen van mijn spelers, ze hebben werkelijk alles gegeven. Dit hele EK is geweldig geweest voor onze selectie, met name voor de wat jongere spelers. En onze fans waren vier wedstrijden lang reclame voor ons land."