De Ier Robbie Brady heeft zondagmiddag geschiedenis geschreven door in het duel met Frankrijk al na 1 minuut en 58 seconden een strafschop te benutten. Nog nooit eerder op een EK werd er zo snel uit een penalty gescoord.

Brady brak in Lyon het record van Luka Modric. De Kroaat benutte op het EK van 2008 in de vierde minuut een strafschop tegen Oostenrijk.

Het doelpunt van Brady is het op één na snelst gemaakte doelpunt ooit op een EK. In 2004 had de Rus Dmitri Kirichenko in het groepsduel met de latere kampioen Griekenland maar 67 seconden nodig om te scoren.

Op de derde plaats van snelste doelpunten op een EK staat ook een Rus, Sergei Aleinikov. Hij maakte in 1988 tegen Engeland na 2 minuten en 7 seconden een treffer.

Daarna volgen de Tsjech Petr Jiracek (groepsfase EK 2012, 2 minuten en 14 seconden tegen Griekenland), de Engelsman Alan Shearer (halve finale EK 1996, 2 minuten en 14 seconden), de Engelsman Michael Owen (kwartfinale EK 2004, 2 minuten en 25 seconden) en de Bulgaar Hristo Stoichkov (groepsfase EK 1996, 2 minuten en 27 seconden).

Lloris

Hugo Lloris nam in het achtstefinaleduel een record af van zijn trainer Didier Deschamps. De doelman van Frankrijk droeg tegen Ierland voor de 55e keer de aanvoerdersband van de nationale ploeg.

Bondscoach Deschamps kwam tijdens zijn interlandloopbaan tot 54 wedstrijden als aanvoerder. Hij droeg de band onder meer tijdens de door Frankrijk gewonnen toernooien in 1998 (WK in Frankrijk) en 2000 (EK in Nederland en België).

Deschamps speelde in totaal 103 interlands voor Frankrijk. De 29-jarige Lloris staat na zondag op 79 duels. Frankrijk won met 2-1 van Ierland en speelt volgende week zondag in de kwartfinale tegen Engeland of IJsland.