Wales is het tweede land dat zich op het EK mag opmaken voor de kwartfinales. De ploeg van sterspeler Gareth Bale versloeg Noord-Ierland zaterdag in een weinig hoogstaande wedstrijd met 1-0.

Een kwartier voor tijd gleed Gareth McAuley van Noord-Ierland de bal in eigen doel na een voorzet van Bale. In de volgende ronde wacht Wales de winnaar van het duel tussen Hongarije en België, dat zondag wordt afgewerkt.

De formatie van bondscoach Chris Coleman debuteerde net als Noord-Ierland op het EK. Het verraste eerder in de groepsfase al door onder meer van Slowakije (2-1) en Rusland (3-0) te winnen en zich als groepswinnaar voor de knock-outfase te plaatsen.

Eerder op de dag schaarde Polen zich op het EK als eerste land onder de laatste acht. De ploeg met Ajacied Arek Milik in de gelederen versloeg Zwitserland na strafschoppen nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd.

Later zaterdag nemen Kroatië en Portugal het tegen elkaar op in de derde wedstrijd in de achtste finales. Dat treffen is om 21.00 uur in Lens.

Afgekeurd

Voor rust had Wales het meeste balbezit tegen Noord-Ierland, maar het wist zich daar geen raad mee. De Noord-Ieren loerden op hun kansjes en kregen die via Stuart Dallas en Jamie Ward, maar beiden vonden doelman Wayne Hennessey op hun weg.

Aan de andere kant zag Aaron Ramsey bij een spaarzame aanval van de Welshmen een doelpunt worden afgekeurd door buitenspel.

In de tweede helft was de eerste kans voor Wales. Sam Vokes, die een aanvalskoppel vormde met Bale, kopte net naast. Niet veel later mocht Bale aanleggen voor een vrije trap, die door doelman Michael McGovern ternauwernood werd gepareerd.

Wales had na rust wel het overwicht en dat mondde een kwartier voor tijd uit in de winnende treffer. Onder druk van invaller Hal Robson-Kanu gleed McAuley de bal na een strakke voorzet van Bale in eigen doel.