Polen is de eerste kwartfinalist van het EK. Na strafschoppen was de ploeg te sterk voor de Zwitsers, die Granit Xhaka als enige zagen missen in de serie. Na negentig minuten was de stand 1-1 en in de verlenging werd niet gescoord.

Polen en Zwitserland maakten er een attractieve wedstrijd van, waarin Jakub Blaszczykowski en Xherdan Shaqiri trefzeker waren in de reguliere speeltijd.

Vooral de goal van de Zwitser in de 82e minuut sprong in het oog. Met een acrobatische omhaal vanaf de rand van het zestienmetergebied verschalkte hij doelman Lukasz Fabianski.

Blaszczykowski schoot in de 39e minuut koelbloedig binnen na een goede actie en pass van Kamil Grosicki. 

Polen treft in de kwartfinale Portugal, dat later op de avond na verlenging afrekende met Kroatië: 1-0.

Fout

Polen verzuimde de wedstrijd zaterdag in de eerste minuut al open te breken, toen de Zwitser Johan Djourou opzichtig in de fout ging en Lewandowksi een uitgelezen kans bood.

Doelman Yann Sommer redde op zijn inzet, waarna Ajacied Arek Milik faalde in de rebound. Hij schoot voor een nagenoeg leeg doel de bal ruim over.

Na een matige beginfase herpakten de Zwitsers zich goed, totdat Blaszczykowski na 39 minuten de openingstreffer maakte. Milik had een rol in de treffer. Hij liet de bal na de pass van Grosicki slim lopen, waardoor Blaszczykowski alle vrijheid kreeg om de bal aan te nemen en af te werken.

Lat

In de tweede helft waren de Zwitsers beduidend beter dan in de eerste helft. Fabianski redde op inzetten van Shaqiri en Ricardo Rodriguez en Haris Seferovic schoot een bal op de lat.

Bij de spectaculaire omhaal van Shaqiri was de doelman kansloos. De speler van Stoke City schoot hard raak via de binnenkant van de paal.

In de verlenging was Zwitserland de ploeg die de meeste aanspraak maakte op de zege. De twee grootste kansen waren voor Eren Derdiyok, maar Fabianski was tweemaal attent. Ook de Pool Lukasz Piszczek kreeg nog een mogelijkheid.

In de strafschoppenserie was Arsenal-aanwinst Xhaka echter de enige die faalde, waardoor Polen naar de kwartfinale gaat.