In navolging van Engeland, Wales en Noord-Ierland, plaatste ook Ierland zich voor de achtste finales van het EK. Robbie Brady maakte in de laatste groepswedstrijd tegen het al geplaatste Italië kort voor tijd het winnende doelpunt: 1-0.

Ierland schreef daarmee historie. Bij de vorige twee deelnames, in 1988 en 2012, was de eerste ronde het eindstation voor de 'Boys in Green'.

"Wat een dag. We hebben geschiedenis geschreven en miljoenen mensen blij gemaakt. Iedereen in het team heeft zijn bijdrage geleverd", jubelde Brady. "Prachtig om te zien wat dit voor iedereen betekent."

"Ik droomde hier als klein kind al van. Ik werd helemaal meegesleept bij het juichen, maar daar kon ik niks aan doen. Dit is een droom die uitkomt, ik ben supertrots en dit is geweldig voor de ploeg."

Volgens de middenvelder komt het Ierse succes niet uit de lucht vallen. "We hebben al fantastische resultaten neergezet om hier te mogen zijn. Dit is een proces van twee jaar."

Frankrijk

Ierland speelt zondag tegen gastland Frankrijk. Dat is een beladen wedstrijd. Beide landen troffen elkaar in de kwalificatie voor het WK van 2010.

Thierry Henry scoorde toen met de hand voor Frankrijk, wat de arbitrage ontging. Zo plaatste Frankrijk en dus niet Ierland zich voor het toernooi in Zuid-Afrika.

"We weten dat Frankrijk een topteam is", blikt Brady vooruit. "Maar als we net zo spelen als vandaag, kunnen we ieder team pijn doen."