Ierland heeft zich woensdag voor het eerst in de historie geplaatst voor de knock-outfase van het EK. De ploeg van Martin O'Neill werd derde in groep E door een late zege op Italië: 1-0.

Norwich City-speler Robbie Brady maakte vijf minuten voor tijd het enige doelpunt in Lille.

De Ieren eindigen met vier punten op de derde plek, achter Italië (zes punten) en België (zes punten), dat met 1-0 won van Zweden.

Turkije, de nummer drie van groep D, weet nu ook dat het uitgeschakeld is. Ierland neemt het zondagmiddag in de achtste finales op tegen Frankrijk, terwijl België zondagavond Hongarije treft.

Wijzigingen

De Italianen waren voor het laatste groepsduel al zeker van de eerste plaats in groep E. Bondscoach Antonio Conte voerde daarom liefst acht wijzigingen door in zijn basiself.

Alleen Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli en Alessandro Florenzi bleven staan in vergelijking met de vorige wedstrijd tegen Zweden (1-0-winst).

'La Squadra Azzurra' deed het dan ook rustig aan. Italië, dat het EK maandag voortzet tegen Spanje, wist amper een schot in de richting van het Ierse doel te produceren.

Ierland wist dat het een zege nodig had om de laatste zestien te bereiken. De ploeg van O'Neill en assistent Roy Keane legde dan ook veel energie in de wedstrijd, maar veel kansen leverde dat niet op.

Paal

Ierland mocht zich beklagen toen het, na een overtreding op James McClean, kort voor rust geen strafschop kreeg.

Na de pauze schoot de Italiaan Lorenzo Insigne de bal tegen de paal.

De Ieren bleven zo in leven en sloegen kort voor tijd toe. Wes Hoolahan, die vlak daarvoor zelf nog een levensgrote kans had gemist, gaf een perfecte voorzet op Brady, die de bal van dichtbij langs doelman Salvatore Sirigu kopte.

In tegenstelling tot de vorige twee EK-optredens, in 1988 en 2012, wist Ierland vroegtijdige uitschakeling zo te voorkomen.