IJsland plaatste zich woensdag door een zege op Oostenrijk (2-1) voor de achtste finales van het EK en de debutant gelooft nu ook dat een stunt maandag tegen Engeland mogelijk is.

"We gaan er vol in en vertrouwen op onze kwaliteiten'', aldus verdediger Kari Arnason, uitblinker in de gewonnen groepswedstrijd tegen Oostenrijk.

IJsland eindigde dankzij die overwinning als tweede in groep F. Het sprookje krijgt zodoende een vervolg in de achtste finale. "Dit was onze belangrijkste zege ooit'', jubelde Arnason.

De IJslanders vierden hun stunt in het Stade de France met de tienduizend fans op de tribune. "Het voelt alsof de familie mee is. Ik ken waarschijnlijk 50 procent van deze mensen'', aldus Arnason.

"De kameraadschap en verbondenheid in onze groep is enorm. We zouden allemaal in clubverband ook wel met elkaar willen spelen.''

De ploeg van het eiland met amper 335.000 inwoners droomt van meer. "Bij grote toernooien was ik altijd voor Engeland'', bekende Arnason. 'Nu gaan we proberen ze te verslaan.''

Feestdag

Bondscoach Heimir Hallgrimsson kon zijn geluk ook niet op. "Ik denk dat we de datum van onze nationale feestdag moeten veranderen van 17 juni naar 22 juni, zoveel betekent dit voor ons land'', zei Hallgrimsson woensdag na de historische zege op Oostenrijk (2-1).

Hallgrimsson, in het dagelijks leven als tandarts werkzaam op IJsland, deelt het bondscoachschap met Lars Lagerbäck. De gelouterde Zweed is bezig aan zijn laatste kunstje. Inwoners van IJsland willen de 67-jarige Zweed uitroepen tot president van hun land, na de vele successen die hij heeft geboekt met de nationale ploeg.

Lagerbäck laat de eilandbewoners dromen van meer succes. "Als bondscoach van Zweden heb ik vijf of zes keer tegen Engeland gespeeld en nooit verloren'', zei hij over de aanstaande opponent in de achtste finale. "Natuurlijk is Engeland favoriet, maar we gaan proberen mijn ongeslagen status in stand te houden.''