Debutant IJsland heeft zich woensdag dankzij een late overwinning op Oostenrijk (2-1) geplaatst voor de achtste finales van het EK.

Door de winst in Stade de France en de puntendeling in Lyon bij Hongarije-Portugal (3-3) eindigt IJsland op de tweede plaats in groep F.

In de knock-outfase neemt IJsland het maandag op tegen Engeland, de nummer twee in groep B.

Hongarije is de groepswinnaar met vijf punten. IJsland verzamelde er evenveel, maar eindigt op de tweede plek vanwege een minder doelsaldo. Portugal (drie punten) mag als een van de vier beste nummers drie ook door op het EK, terwil Oostenrijk is uitgeschakeld.

IJsland had eerder in het toernooi twee gelijkgespeeld. Zowel tegen Portugal (1-1) als Hongarije (1-1) pakte de equipe van bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrimsson een punt, waardoor een derde punt zou volstaan tegen Oostenrijk.

Strafschop

Toch zocht IJsland direct de aanval, wat al vroeg resulteerde in een grote kans voor Johann Berg Gudmundsson (ex-AZ). In de achttiende minuut was het wel raak, toen Jon Dadi Bödvarsson na een verre inworp van dichtbij raak kon schieten.

Tien minuten voor rust kreeg het aanvallend onmachtige Oostenrijk de uitgelezen mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. David Alaba werd vastgehouden door Ari Skulason en kreeg een strafschop van de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak, maar het buitenkansje was niet besteed aan Aleksandar Dragovic.

Na een uur spelen kwam Oostenrijk, dat na de hervatting meer aanvallende intenties toonde, nog wel langszij via invaller Alessandro Schöpf die de bal binnen kon schuiven na een fraaie solo.

Beide ploegen leken daardoor op een gelijkspel af te stevenen, maar in de blessuretijd trok IJsland na een counter zelfs nog aan het langste eind door een goal van Arnor Ingvi Traustason.

IJsland debuteert deze zomer op een eindtoernooi. In de kwalificatiereeks eindigde het eiland in de groep boven onder meer Nederland.