​Cristiano Ronaldo heeft woensdag twee EK-records gebroken in de groepswedstrijd van Portugal tegen Hongarije (3-3). De aanvaller passeerde met zijn zeventiende duel Edwin van der Sar en Lilian Thuram (beiden zestien) en is de eerste speler die scoorde op vier EK's.

De aanvoerder van de Portugezen stond woensdag aan de aftrap in Lyon en nestelde zich daardoor aan de kop van de ranglijst met spelers die de meeste wedstrijden speelden op een Europese titelstrijd.

Vier spelers die meedoen aan dit EK staan nu op vijftien duels: de Italiaan Gianluigi Buffon, de Duitser Bastian Schweinsteiger en de Spanjaarden Andrés Iniesta en Cesc Fabregas.

Ronaldo maakte bovendien twee doelpunten tegen Hongarije en is daardoor de eerste speler die op vier verschillende EK's heeft gescoord. De vedette van Real Madrid was namens Portugal ook al trefzeker in 2004, 2008 en 2012.

Zes spelers slaagden erin om het net te vinden op drie EK's: de Duitser Jürgen Klinsmann, de Tsjech Vladimir Smicer, de Fransman Thierry Henry, de Zweed Zlatan Ibrahimovic en Ronaldo's landgenoten Nuno Gomes en Helder Postiga.

Zaterdag loste Ronaldo al Luis Figo af als recordinternational van Portugal. De aanvoerder staat na woensdag op 129 wedstrijden voor de nationale ploeg. Figo bleef steken op 127.

Gera

Zoltan Gera vestigde in dezelfde wedstrijd ook bijna een record. De Hongaar opende na negentien minuten de score tegen Portugal en kwam daarmee op de tweede plek op de lijst met oudste doelpuntenmakers op een EK.

De 37-jarige middenvelder moet alleen nog Ivica Vastic voor zich dulden, die in 2008 op 38-jarige leeftijd trefzeker was namens Oostenrijk.