Portugal heeft zich woensdag geplaatst voor de achtste finales van het EK. Mede door twee goals van Cristiano Ronaldo speelden de Zuid-Europeanen in een spectaculair duel met 3-3 gelijk tegen Hongarije.

Hongarije was voor de wedstrijd in Lyon al zeker van kwalificatie voor de knock-outfase en eindigt door de remise op de eerste plaats van de poule met vijf punten. De ploeg van Bernd Storck treft zondag de nummer twee van groep E in de achtste finales

Portugal komt uit op de derde plaats met drie punten en is het eerste land in de EK-historie dat de groepsfase overleeft met drie gelijke spelen. De finalist van 2004 neemt het nu zaterdagavond op tegen Kroatië.

IJsland won in het andere duel in extremis met 2-1 van Oostenrijk, waardoor de Scandinaviërs met vijf punten als tweede eindigen en het in de achtste finales maandagavond opnemen tegen Engeland. Oostenrijk is uitgeschakeld, net als Albanië, de nummer drie van groep A.

Ronaldo

Ronaldo kreeg na de remises tegen IJsland (1-1) en Oostenrijk (0-0) nog veel kritiek over zich heen, maar de vedette van Real Madrid antwoordde woensdag op het veld van het Stade de Lyon. In zijn zeventiende EK-duel (een record) werd hij de eerste speler ooit die op vier EK's op rij wist te scoren.

Portugal en Ronaldo toonden veel veerkracht in het laatste groepsduel. Drie keer namen de Hongaren een voorsprong, en even zo vaak kwamen de Zuid-Europeanen langszij.

De eerste keer gebeurde dat kort voor rust. Na een fraaie assist van Ronaldo tekende Nani met zijn tweede goal van het EK voor de gelijkmaker. Hongarije was in de negentiende minuut via een fraai schot van de 37-jarige Zoltan Gera op voorsprong gekomen.

Dzsudzsak

In een krankzinnige eerste zeventien minuten van de tweede helft eisten Ronaldo en Balazs Dzsudzsak de hoofdrol op. De Hongaarse oud-PSV'er schoot eerst raak uit een vrije trap, die door een Portugese speler van richting werd veranderd: 2-1.

Even later was het weer raak met een harde trap, en ook nu had doelman Rui Patricio geen antwoord omdat de bal via Nani een wat andere richting kreeg: 3-2.

De 2-2 en de 3-3 kwamen op naam van Ronaldo. Zijn eerste treffer was schitterend. Op aangeven van João Mário werkte de aanvaller de bal met een hakje achter zijn standbeen langs in het doel. Zeven minuten na de 3-2 van Dzsudzsak liet de Portugese captain zich weer zien, dit keer met een rake kopbal.

Portugal had daarna nog mogelijkheden op de overwinning en de groepswinst, maar Hongarije bleef op de been.