Kroatië heeft zich dinsdag als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales op het EK door verrassend titelverdediger Spanje met 2-1 te kloppen.

Nikola Kalinic en Ivan Perisic maakten de vroege tegentreffer van Alvaro Morata ongedaan. Sergio Ramos miste namens Spanje bij een 1-1 stand een strafschop.

Door de nederlaag moet Spanje het als nummer twee van poule D maandag in de achtste finales opnemen tegen Italië, dat al verzekerd is van de winst in groep E. Kroatië stuit zaterdag in de volgende ronde op één van de beste nummers drie. De Kroaten kwamen uit op zeven punten, één meer dan Spanje.

In het andere duel in poule D won Turkije met 2-0 van Tsjechië, waardoor dat land met drie punten als derde eindigde en in de wachtkamer moet plaatsnemen. Voor de Tsjechen, die slechts één punt bij elkaar sprokkelden zit het toernooi in Frankrijk erop.

Aantrekkelijk

Spanje en Kroatië maakten er een aantrekkelijk duel van in Bordeaux. Kroatië, dat het zonder de aan zijn lies geblesseerde Luka Modric moest stellen, liet zich niet terugzakken, maar zette Spanje tot diep op de vijandelijke speelhelft onder druk.

Dat leverde de Kroaten een aantal aardige mogelijkheden op. Zo schoot in de openingsfase Darijo Srna wild over en moest de Spaanse doelman David de Gea handelend optreden bij een verraderlijk schot van Kalinic.

Aan de andere kant was het wel gelijk raak. Morata tikte in de zevende minuut een poging van Cesc Fabregas vlak voor de doellijn binnen: 1-0. Fabregas werd in stelling gebracht door een schitterende steekpass van David Silva.

Kroatië liet zich niet van de wijs brengen en bleef stevig van zich afbijten. Lat en paal stonden na een klein kwartier spelen de gelijkmaker van Ivan Rakitic in de weg. De middenvelder van FC Barcelona profiteerde met een slimme boogbal bijna optimaal van een fout van De Gea.

Voetbeweging

Daarna ging het tempo in de wedstrijd omlaag en viel er even weinig te genieten voor beide doelen. Toch kon Spanje niet met een voorsprong de kleedkamer opzoeken. Kalinic dook slim voor Ramos op en verschalkte De Gea met een fraaie voetbeweging: 1-1. Spanje moest zodoende na liefst 735 minuten weer een tegengoal incasseren op een EK.

Ook na de hervatting waren beide ploegen zeer aan elkaar gewaagd. Kroatië was in de tweede helft voor het eerst gevaarlijk. De Kroaten kregen binnen het kwartier twee aardige schietkansen, maar even zo vaak lag De Gea in de weg.

Kroatië begon zich naarmate de wedstrijd vorderde steeds sterker te voelen en de 2-1 hing dan ook in de lucht. Spanje kreeg echter in de 72e minuut een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. De Nederlandse arbiter Björn Kuipers gaf een penalty nadat Silva op zijn hakken was getrapt. Ramos faalde echter vanaf elf meter.

Die misser kwam Spanje uiteindelijk duur te staan. Drie minuten voor tijd ontsnapte Perisic aan de aandacht van de Spaanse defensie en de middenvelder verraste De Gea met een knal in de korte hoek.