Polen heeft zich dinsdag met een moeizame 1-0 overwinning op buurland Oekraïne verzekerd van een plek in de knock-outfase op het EK in Frankrijk.

Omdat Duitsland eveneens met 1-0 wist te winnen, van Noord-Ierland, eindigde Polen als tweede in groep C. Daardoor mag Polen het zaterdag in de achtste finales opnemen tegen Zwitserland.

Polen, dat het op doelsaldo aflegt tegen groepswinnaar Duitsland, wist zich nog nooit eerder te kwalificeren voor de knock-outfase op een Europees kampioenschap.

Invaller Jakub Blaszczykowski tekende negen minuten na rust op aangeven van Ajax-spits Arek Milik voor de winnende treffer in Marseille.

Oekraïne was na nederlagen tegen Duitsland en Noord-Ierland (beide 2-0) al uitgeschakeld voor een plek in de achtste finales in Frankrijk.

Noord-Ierland zit als nummer drie voorlopig in de wachtkamer. Slowakije, Kroatië en Hongarije zijn door de uitslagen in groep C wel al zeker van een plaats bij de laatste zestien ploegen op het EK.

Bovenhoek

In het Stade Vélodrome had Oekraïne aanvankelijk het beste van het spel. Robert Lewandowski had Polen in de eerste vijf minuten nog wel op voorsprong kunnen zetten, maar daarna nam Oekraïne het initiatief over.

De Poolse verdediging had de grootste moeite, maar mocht zich gelukkig prijzen dat het vizier niet op scherp stond bij de Oekraïners en dat beide ploegen met een stand van 0-0 de kleedkamers opzochten in Marseille.

Ook na de hervatting leek Polen het weer lastig te krijgen, maar in de 54e minuut kwam de ploeg van bondscoach Adam Nawalka zelf tegen de verhouding in op voorsprong. Milik bezorgde de bal bij Blaszczykowski, die een tegenstander passeerde en in de bovenhoek raak schoot: 1-0.

Polen kon het daarna rustig aan doen en kreeg iets meer grip op het duel, maar moest zich nog wel wapenen tegen de aanvalsdrang van Oekraïne. Het elftal van de afzwaaiende keuzeheer Mykhaylo Fomenko slaagde er echter niet in om doelman Lukasz Fabianski te passeren.

In de slotfase gunde Fomenko nog wat speeltijd aan Anatoliy Tymoshchuk. De recordinternational speelde zo zijn laatste wedstrijd voor de nationale ploeg van Oekraïne.