Duitsland heeft zich dinsdag als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales op het EK. De wereldkampioen was in Parijs met 1-0 te sterk voor een onmachtig Noord-Ierland.

Mario Gomez was na een klein halfuur spelen verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd.

Noord-Ierland is als één van de vier beste nummers drie ook door naar de laatste zestien. Dat bleek later op dinsdag na de afsluitende wedstrijden in groep D.

Polen won het andere duel in poule C met 1-0 van het al uitgeschakelde Oekraïne, waardoor ook dat land zich kwalificeerde voor de knock-outfase.

Duitsland en Polen hebben allebei zeven punten, maar de Duitsers hebben één keer vaker gescoord. Noord-Ierland sprokkelde drie punten bij elkaar, terwijl Oekraïne puntloos bleef.

Door de zege van Duitsland zijn ook Slowakije, Kroatië en Hongarije zeker van een plek in de achtste finales.

Duchten

Duitsland was over de gehele wedstrijd gezien de veel betere ploeg en had weinig te duchten van Noord-Ierland. Waar 'Die Manschafft' in het vorige duel met Polen (0-0) weinig mogelijkheden wist te creëren, daar reeg het team van bondscoach Joachim Löw in de openingsfase van de wedstrijd tegen Noord-Ierland de kansen aaneen.

Thomas Müller, die nog nooit op een EK heeft gescoord, kreeg de eerste grote kans. De aanvaller kon na een slim passje van Mesut Özil alleen op het Noord-Ierse doel af, maar kreeg de bal niet langs de uitblinkende sluitpost Michael McGovern.

Nog binnen het kwartier hadden Özil en de ongelukkig spelende Mario Götze alsnog voor de 1-0 moeten zorgen, maar ook zij stuitten op McGovern.

De keeper van Noord-Ierland kwam in het restant van de eerste helft nog goed weg toen Müller de bal rakelings naast zijn doel schoot en diezelfde Müller met een knappe kopbal de paal raakte.

Houtwerk

Noord-Ierland kon er heel weinig tegenover stellen en hoopte dat het de rust zou halen zonder tegentreffers. Dat lukte uiteindelijk niet. Gomez, die verrassend de voorkeur kreeg boven Julian Draxler, schoot in de 29e minuut na goed voorbereidend werk van Müller de 1-0 op het scorebord.

Duitsland nam na die goal geen gas terug en ging vol op jacht naar de beslissende 2-0. McGovern werd in de 35e minuut andermaal gered door het houtwerk, nu na een hard schot van Müller. Ook Gomez had de 2-0 op zijn schoen, maar de spits raakte de bal volledig verkeerd.

Noord-Ierland kwam na rust een stuk minder in de problemen in verdedigend opzicht. Alleen in het eerste kwartier drukte Duitsland nog even stevig het gaspedaal in. Dat leverde wel gelijk twee grote kansen op voor Götze. Eerst lag McGovern in de weg, waarna de aanvaller luttele seconden later de bal naast gleed.

De Duitsers lieten daarna de teugels wat vieren, al kwam de ploeg nooit in de problemen. Daar was Noord-Ierland te zwak voor. Beide landen konden na afloop ook wel leven met het resultaat.