Voetbal

Debutant Wales groepswinnaar na ruime zege op Rusland

Wales heeft maandag als debutant de achtste finales van het EK bereikt. De ploeg eindigde als eerste in poule B door een 3-0 zege op Rusland.

De ploeg van bondscoach Chris Coleman passeerde daarmee Engeland, dat tegelijkertijd niet verder kwam dan 0-0 tegen Slowakije.

Tegen de Russen zat Wales na twintig minuten al op rozen door doelpunten van Aaron Ramsey en Neil Taylor. Na rust bepaalde sterspeler Gareth Bale de eindstand op 3-0.

Wales is in Frankrijk voor het eerst aanwezig op een EK. Eerder werd Slowakije in groep B met 1-0 verslagen en werd er in extremis met 2-1 verloren van Engeland. Zaterdag wacht in Parijs één van de beste nummers drie van de groepsfase.

Voor Rusland zit het EK erop. De formatie van bondscoach Leonid Slutsky speelde in de eerste groepswedstrijd nog gelijk tegen Engeland, maar verloor vervolgens met 2-1 van Slowakije.

Ramsey

Wales kwam maandag goed uit de startblokken. Bale loste al in de tweede minuut een schot waar doelman Igor Akinfeev moeite mee had. De tweede grote kans van de wedstrijd werd wel verzilverd. Op aangeven van Joe Allen scoorde Ramsey in de elfde minuut.

Rusland drong niet aan na de openingstreffer en liet Wales het spel maken. In de twintigste minuut belandde door een fout van Roman Shikorov de bal plots in de voeten van Taylor, die recht op Akinfeev af ging. Eerst stuitte hij op de doelman, maar in tweede instantie zorgde hij voor de 2-0.

In de tweede helft duurde het lang voor een van de ploegen gevaarlijk werd. De eerste echt grote kans was direct een doelpunt. De 3-0 kwam in de 67e minuut op naam van Bale, die daarmee voorlopig topscorer van het EK is met drie doelpunten.

Rusland deed niets terug en onderging het leidzaam. Veelzeggend was het moment een kwartier voor tijd toen Wales zonder weinig moeite ruim zeventig balcontacten achter elkaar telde.

Tip de redactie