Voetbal

Engeland loopt eerste plaats in groep B mis door remise tegen Slowakije

Engeland is er maandagavond niet in geslaagd om als eerste te eindigen in groep B op het EK. Door een 0-0 gelijkspel tegen Slowakije raakte het de eerste plaats kwijt aan Wales.

De Welshe ploeg, die debuteert op het EK, won tegelijkertijd met 3-0 van Rusland. Daardoor eindigde Wales als eerste met zes punten. Engeland werd tweede met vijf punten.

Slowakije eindigde met vier punten als derde. De kans is groot dat de ploeg zich als één van de vier beste nummers drie ook nog plaatst voor de achtste finales, maar daarvoor moet het de komende dagen eerst andere resultaten afwachten.

Engeland begon het EK met een teleurstellend gelijkspel tegen Rusland (1-1). Vervolgens werd Wales ternauwernood met 2-1 verslagen. Tegen Slowakije wist de ploeg van bondscoach Roy Hodgson wederom niet echt te overtuigen.

Vardy

Voorafgaand aan het duel met de Slowaken had Hodgson zijn ploeg op zes plaatsen gewijzigd. Zo kreeg aanvoerder Wayne Rooney rust en mocht onder andere Jamie Vardy het vanaf de eerste minuut laten zien.

Voor rust was Engeland de bovenliggende partij. Het had meer balbezit en het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van de Slowaken. Vardy was twee keer gevaarlijk, maar schoot bij zijn eerste kans over en stuitte later op doelman Matus Kozacik.

Slowakije kwam er een paar keer uit, maar kwam eigenlijk niet tot uitgespeelde kansen. Aan het einde van de eerste helft was Engeland nog wel een keer dicht bij een treffer toen Adam Lallana met een hard schot doelman Kozacik op zijn weg vond.

Rooney

De tweede helft begon levendiger. Na een fout van Chris Smalling kon Robert Mak namens de Slowaken bijna scoren en in de tegenstoot liet Nathaniel Clyne een kans onbenut. Niet veel later redde Joe Hart op een inzet van Vladimir Weiss.

Ook Dele Alli en Daniel Sturridge waren dicht bij een treffer, maar zonder succes. Hodgson bracht onder anderen Rooney en Harry Kane nog in de ploeg, maar ook dat leverde geen doelpunten meer op.

Door zijn invalbeurt werkte Rooney zijn 114e interland af voor Engeland. Daarmee evenaarde hij Steven Gerrard en is hij nog een duel verwijderd van het aantal interlands van David Beckham (115). Oud-doelman Peter Shilton is recordhouder met 125 interlands.

Tip de redactie