Hongarije dicht bij knock-outfase door laat gelijkspel tegen IJsland

De wedstrijd tussen IJsland en Hongarije op het EK heeft zaterdagavond geen winnnaar opgeleverd. In Marseille werd het 1-1, waardoor de Hongaren een grote stap zetten naar de volgende ronde.

Lange tijd leek IJsland op de zege af te stevenen door een benutte strafschop van Gylfi Sigurdsson. Vlak voor tijd kwam Hongarije alsnog langszij door een eigen doelpunt van Birkir Mar Saevarsson.

De IJslanders grepen zodoende net naast de eerste EK-zege ooit. De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck debuteert op het toernooi en speelde de eerste wedstrijd ook al gelijk tegen Portugal (1-1). Hongarije werd bij de twee eerdere EK-deelnames derde (1964) en vierde (1972).

Hongarije gaat aan de leiding in groep F met vier punten uit twee duels. IJsland volgt met twee punten. Ook Portugal bezit twee punten. De Portugezen kwamen later op zaterdag niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Oostenrijk, dat hekkensluiter is met één punt.

Voorafgaand aan het duel in het Stade de Vélodrome moest de politie ingrijpen toen Hongaarse fans zich misdroegen. Ze probeerden in een ander vak te komen. Na de 1-1 staken diezelfde supporters vuurwerk af.

Dzsudzsak

De eerste helft kende aanvankelijk weinig grote kansen, al waren beide ploegen wel een paar keer gevaarlijk. Jon Dadi Bödvarsson kopte namens IJsland maar net over en aan de andere kant werd een schot van oud-PSV'er Balazs Dzsudzsak geblokt.

Ondanks een licht overwicht voor Hongarije was het IJsland dat na iets meer dan een halfuur een enorme kans kreeg. Voormalig AZ-speler Johann Berg Gudmundsson dook ineens vrij op voor het doel van de Hongaren, maar doelman Gabor Kiraly redde. 

Vlak voor rust werd de oudste speler op een EK ooit toch gepasseerd. IJsland kreeg een strafschop en Gylfi Sigurdsson schoot onberispelijk raak.

Gudjohnsen

In de tweede helft was IJsland er alles aan gelegen om de voorsprong te verdedigen en Hongarije bleef met aanvankelijk alleen enkele pogingen van afstand verwijderd van de gelijkmaker. Die kwam er een paar minuten voor tijd alsnog toen Saevarsson de bal in eigen doel gleed.

In extremis kreeg IJsland een kans om alsnog de zege te grijpen, maar de vrije trap van Sigurdsson werd gesmoord en in de rebound slaagde ook EK-debutant Eidur Gudjohnsen (37) er niet in te scoren.

Tip de redactie