België herstelt zich van slechte EK-start met ruime zege op Ierland

België heeft zich zaterdagmiddag uitstekend hersteld van de slechte start op het EK. In Bordeaux werd Ierland met overtuigende cijfers verslagen: 3-0.

Alle doelpunten vielen na rust. Spits Romelu Lukaku was tweemaal trefzeker. Het andere Belgische doelpunt werd gemaakt door Axel Witsel. Eerder in het toernooi werd de eerste wedstrijd met 2-0 verloren van Italië.

Met de zege deed de ploeg van bondscoach Marc Wilmots uitstekende zaken in groep E. Daarin bezet het achter het al geplaatste Italië nu de tweede plaats met drie punten. Italië heeft zes punten. Ierland en Zweden veroverden tot dusver allebei een punt.

Woensdag staat de laatste speelronde op het programma in groep E. Dan treffen de Belgen om 21.00 uur Zweden en neemt Italië het tegelijkertijd op tegen Ierland.

Passie

De Belgen begonnen zaterdag in de wetenschap dat het gebaat was bij een overwinning vol passie aan de wedstrijd tegen Ierland, maar echt grote kansen leverde dat de formatie van Wilmots in de beginfase nog niet op.

Na twaalf minuten zorgde Toby Alderweireld voor het eerste gevaar, maar zijn kopbal ging naast. Enkele minuten later ging een vrije trap van Kevin De Bruyne voorlangs. In de twintigste minuut leek aanvoerder Eden Hazard zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar hij schoot in kansrijke positie over.

Later werd een doelpunt van Yannick Carrasco afgekeurd wegens buitenspel en zag Alderweireld zijn inzet van de lijn gehaald worden. De Ieren braken een paar keer gevaarlijk uit, maar doelman Thibaut Courtois werd niet getest.

Kansloos

Vlak na rust was het wel raak voor de Belgen. Lukaku kreeg de bal van De Bruyne en liet doelman Darren Randolph kansloos met een schot in de hoek. Die treffer bleek de voorbode voor een probleemloze tweede helft. De score werd na een uur verder opgevoerd door een rake kopbal van Witsel.

Hoewel Ierland er wel voor bleef gaan, bleken de gemotiveerde Belgen simpelweg te goed. Met nog twintig minuten te gaan besliste Lukaku het duel definitief met een schot van dichtbij.

Vervolgens werd de ruime voorsprong gekoesterd en slaagde Ierland er niet meer in om nog iets terug te doen.

Tip de redactie