EK-programma 18 juni: Portugal aast op revanche

Op de negende dag van het EK in Frankrijk is België al in actie gekomen, tegen Ierland (3-0). Portugal aast op revanche na het gelijke spel tegen IJsland en speelt tegen Oostenrijk. IJsland treft Hongarije.

18.00 uur, Stade Vélodrome in Marseille: IJsland-Hongarije

Voorafgaand aan het EK leek IJsland-Hongarije een duel te worden tussen de twee ‘zwakke broeders’ in groep F, maar dat is door de resultaten uit de eerste speelronde niet het geval. IJsland kende met de 1-1 tegen Portugal een sterk EK-debuut. Ook Hongarije , dat voor het eerst 1972 weer aanwezig is op een EK, kende een goede rentree (2-0 winst op Oostenrijk).

Weetje over de wedstrijd
Op basis van het verleden is Hongarije de grote favoriet. De laatste vijf wedstrijden tegen IJsland wonnen de Hongaren namelijk allemaal en de laatste, in 2011, zelfs met ruime cijfers. Door doelpunten van Vladimir Koman, Gergely Rudolf, Balazs Dzsudzsak en Akos Elek werd het op 10 augustus van dat jaar 4-0 in Boedapest.

Spelers om in de gaten te houden
De naam van Balazs Dzsudzsak viel al. De aanvaller kende van 2008 tot 2011 goede jaren bij PSV met in totaal 44 Eredivisietreffers. De inmiddels 29-jarige Dzsudzsak wist die lijn bij Anzhi, Dinamo Moskou en Bursaspor niet echt door te zetten, maar is in het Hongaarse elftal wel een vedette. Zijn goede schot is nog altijd een uitstekend wapen, ook van grote afstand.

Bij IJsland viert Runar Mar Sigurjonsson zaterdag zijn 26e verjaardag. De middenvelder, die tegen Portugal de hele wedstrijd op de bank bleef, schaart zich bij een doelpunt in een bijzonder rijtje. Slechts twee spelers wisten ooit hun verjaardag op te vrolijken met een EK-goal en dat zijn de Fransman Jean-Jean-François Domergue op 23 juni 1984 tegen Portugal en onze eigen Wesley Sneijder op 9 juni 2008 tegen Italië.

21.00 uur, Parc des Princes in Parijs: Portugal-Oostenrijk
De laatste wedstrijd van de tweede speelronde gaat in groep F tussen Oostenrijk en Portugal. Het wordt de elfde ontmoeting tussen beide landen en daarvan won Portugal er maar twee. Oostenrijk zegevierde drie keer en vijf keer werd het gelijk.

Weetje over de wedstrijd
De vorige keer dat deze ploegen tegen elkaar stonden is al 21 jaar geleden. Destijds werd het in de kwalificatie voor het EK 1996 1-1. Oostenrijk kan meer moed putten uit het resultaat van hun eerste wedstrijd ooit tegen de Portugezen, want die werd op 27 september 1953 met liefst 9-1 gewonnen. Slechts een keer in de historie wisten de Oostenrijkers met grote cijfers te winnen: 9-0 tegen Malta in 1977.

Spelers om in de gaten te houden
Aan Portugese kant bereikt Cristiano Ronaldo een mijlpaal, want hij speelt tegen Oostenrijk zijn 128e interland en daarmee wordt hij alleen recordinternational. Momenteel deelt de 31-jarige aanvaller van Real Madrid het record van 127 interlands nog met Luis Figo. Met 58 interlandgoals is Ronaldo al topscorer aller tijden van Portugal.

Bij Oostenrijk wordt er weer veel verwacht van de 23-jarige David Alaba. De verdediger van Bayern München, die bij zijn land meestal op het middenveld speelt, zorgt met vrije trappen en schoten van afstand geregeld voor gevaar. Tegen Hongarije was hij met een schot op de paal al dicht bij een goal.

Programma zondag 19 juni
21.00 uur, Lyon: Roemenië-Albanië (groep A)
21.00 uur, Lille: Frankrijk-Zwitserland (groep A)

Lees meer over:
Tip de redactie