Voetbal

Zwitserland moet zich tevreden stellen met punt tegen Roemenië

Zwitserland is er woensdag niet in geslaagd om al in een vroeg stadium een grote stap te zetten richting de achtste finales van het EK. In Parijs bleef het bij 1-1 tegen Roemenië.

Nadat de Roemenen voor rust op voorsprong waren gekomen door een benutte strafschop van Bogdan Stancu, schoot Admir Mehmedi tien minuten na de hervatting de eindstand op het scorebord in het Parc des Princes.

Bij winst zou het elftal van bondscoach Vladimir Petkovic wellicht al na twee groepsduels zeker zijn van de knock-outfase in Frankrijk. Daarvoor zou het gastland zich dan later op woensdag wel moeten ontdoen van Albanië.

Na twee wedstrijden staat Zwitserland, dat zaterdag met 1-0 won van Albanië, nu op vier punten. Roemenië verloor de openingswedstrijd van Frankrijk (2-1) en pakte woensdag het eerste punt in groep A.

Vizier

De Zwitsers namen al vroeg het initiatief in Parijs, maar slaagden er niet in om de Roemeense doelman Ciprian Tatarusanu in verlegenheid te brengen. Met name bij Haris Seferovic stond het vizier niet op scherp.

Aan de andere kant was het na achttien minuten wel raak. Alexandru Chipciu werd vastgehouden door Stephan Lichtsteiner en met een strafschop beloond door de Russische scheidsrechter Sergey Karasev. Stancu ging achter de bal staan en stuurde doelman Yann Sommer de verkeerde hoek in: 1-0.

Zwitserland ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar moest daarop wachten tot tien minuten na rust. Roemenië verzuimde een hoekschop uit te verdedigen, waarna de bal voor de voeten van Mehmedi belandde. De vleugelspeler bedacht zich geen moment en haalde verwoestend uit in de verre hoek: 1-1.

Counter

Waar de Zwitsers vervolgens probeerden door te drukken, beperkte Roemenië zich voornamelijk tot verdedigen en loerde het op de counter. Dat wierp zijn vruchten af, want Zwitserland slaagde er nauwelijks in om de hechte defensie te kraken, terwijl Roemenië nog wat plaagstootjes uitdeelde.

Tot doelpunten leidde dat echter niet meer, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met een puntendeling.

Zwitserland heeft wel een goede uitgangspositie voor een plek in de achtste finales, maar neemt het zondag nog op tegen het gastland. Roemenië stuit dan op Albanië.

Tip de redactie