Slowakije verslaat Rusland door treffers Hamsik en Weiss

Slowakije heeft woensdag op het EK in Frankrijk verrassend met 2-1 gewonnen van Rusland. 

De Slowaak Vladimir Weiss zorgde na 32 minuten in Lille voor de 1-0. Op aangeven van uitblinker Marek Hamsik schoot de middenvelder de bal op fraaie wijze achter de Russische keeper Igor Akinfeev.

Hamsik was vlak voor rust verantwoordelijk voor de tweede treffer van de Slowaken. Met een prachtig schot bracht hij zijn ploeg via de paal op 2-0.

Via een kopbal van Denis Glushakov kwamen de Russen elf minuten voor tijd nog terug tot 2-1, maar de nederlaag kon niet meer voorkomen worden door de ploeg van bondscoach Leonid Slutsky. Het betekende de eerste EK-zege ooit voor Slowakije.

Hamsik (28) kreeg namens de Slowaken de eerste kans van het matige duel, maar zijn schot ging net over het doel van Rusland.

Artem Dzyuba had voor rust de beste mogelijkheid voor de Russen. Zijn afstandschot ging net voor het doel van de Slowaken langs.

Slotoffensief

Met twee aanvallende wissels hoopte de Russische bondscoach Slutsky op meer kansen voor zijn ploeg in de tweede helft. De Russen slaagden er net als in de eerste helft echter lange tijd niet in om grip te krijgen op de wedstrijd.

Pas na de treffer van Glushakov kwam er een slotoffensief van de Russen. Een kopbal van Aleksei Berezutski en een schot van Oleg Shatov misten nipt het Slowaakse doel.

De wedstrijd werd gespeeld onder een gesloten dak vanwege de slechte weersomstandigheden in Noord-Frankrijk.

Wales

Slowakije ging in het eerste duel in groep B met 2-1 onderuit tegen Wales. Rusland hield een punt over aan de wedstrijd tegen Engeland (1-1). Door de nederlaag tegen Slowakije moet Rusland het laatste duel met Wales winnen om kans te houden op de achtste finales.

Over het duel in Lille was veel te doen geweest vanwege de supportersrellen tussen de Russen en de Engelsen.

De politie stond op scherp, maar incidenten in het stadion bleven uit. Engeland treft donderdag Wales in Lens.

Tip de redactie