De UEFA heeft dinsdag Rusland voorwaardelijk gediskwalificeerd op het Europees kampioenschap naar aanleiding van het supportersgeweld rond het duel met Engeland (1-1) van zaterdag in Marseille.

Rusland heeft ook een boete ontvangen van 150.000 euro van de Europese voetbalbond. De Russische minister van Sport Vitaly Mutko zei tegenover AFP dat het land niet in beroep gaat tegen de straf.

Russische hooligans belaagden Engelse supporters, staken vuurwerk af en vertoonden racistisch gedrag rond de wedstrijd in het Stade Vélodrome.

De voorwaardelijke diskwalificatie geldt voor de rest van het toernooi. Mochten de Russische supporters zich nogmaals misdragen in de stadions, dan wordt het nationale elftal gediskwalificeerd.

Marseille

Franse functionarissen stellen dinsdagmiddag dat 43 Russen worden vastgehouden in het kader van de voetbalrellen. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte eerder bekend een politieoperatie te zijn gestart om ongeveer veertig "hooligans" die bij het geweld in Marseille betrokken waren te arresteren . 

Eerder op dinsdag maakten Franse autoriteiten bekend 29 Russische supporters het land uit te zetten omdat ze deelgenomen hebben aan de rellen in de Franse havenstad. De Russen die worden uitgezet "vormen een gevaar voor de openbare orde", lieten de autoriteiten van het departement Alpes-Maritimes volgens Franse media weten.

Maandag liet het Franse OM weten 150 Russen verantwoordelijk te houden voor een groot deel van de rellen in Marseille. Slechts twee Russen werden gearresteerd. 

Bekijk beelden van de rellen tussen Engelse en Russische supporters

Rellen tussen Engelse en Russische fans in Marseille
Rellen tussen Engelse en Russische fans in Marseille

Tweede wedstrijd

De UEFA kan alleen straffen uitdelen voor overtredingen die binnen de stadionmuren plaatsvinden. De Engelse fans misdroegen zich alleen buiten het stadion, waardoor Engeland vooralsnog niet gestraft wordt door de bond.

Rusland speelt woensdag de tweede wedstrijd op het EK in Lille tegen Slowakije. De vrees voor nieuwe rellen bestaat, aangezien Engeland een dag later in het nabijgelegen Lens uitkomt tegen Wales.

De Franse politie doet er alles aan om te voorkomen dat beide supportersgroepen elkaar opnieuw kunnen treffen. De Russen sluiten de groepsfase volgende week maandag in Toulouse af tegen Wales, Engeland treft dan Slowakije in Saint-Etienne.