Ierland en Zweden beginnen EK met gelijkspel

Het duel tussen Ierland en Zweden in groep E van het EK heeft maandagavond geen winnaar opgeleverd. In het Stade de France in Parijs werd het 1-1.

Wes Hoolahan bracht Ierland vroeg in de tweede helft aan de leiding. Twintig minuten voor tijd kwam Zweden op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van Ciaran Clark.

De openingstreffer van Ierland was op dat moment verdiend. Na de 1-0 kwam Zweden wat beter in de wedstrijd. Bij de gelijkmaker had Zlatan Ibrahimovic een belangrijk aandeel.

In aanloop naar de wedstrijd werd het Stade de France maandag voor korte tijd ontruimd wegens de vondst van een verdacht pakketje. Dat bleek echter loos alarm.

Later maandagavond stond de andere wedstrijd in groep E op het programma. Daarin was Italië met 2-0 te sterk voor België.

Hendrick

De eerste kansen waren maandagavond voor de Ieren. Jeff Hendrick vond doelman Andreas Isaksson op zijn weg en verdediger John O'Shea slaagde er van dichtbij niet in om de bal in het doel te glijden. Aan de andere kant kwam Marcus Berg net tekort om gevaarlijk te worden.

Na bijna een halfuur was Ierland opnieuw dicht bij de openingstreffer. Het schot van Robbie Brady ging net over. Niet veel later probeerde ook Hendrick het van afstand en hij trof de lat. Zweden kwam niet verder dan een mislukte inzet van Ibrahimovic.

In de tweede helft ging de wedstrijd op dezelfde voet verder. Bij de eerste Ierse kans wist doelman Isaksson  Hendrick nog van scoren af te houden, maar de volgende mogelijkheid leidde wel tot de 1-0. Hoolahan kreeg de bal voor zijn voeten en schoot raak.

Dat doelpunt leek voor Zweden het sein om iets meer van zich af te bijten. Snel na de openingstreffer kreeg Emil Forsberg een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar hij schoot over. Na een uur was ook Ibrahimovic gevaarlijk, maar de Zweedse sterspeler schoot naast.

Ibrahimovic

Bondscoach Erik Hamren bracht onder meer oud-Feyenoorder John Guidetti in het veld en zijn ploeg kon even later toch juichen. Ibrahimovic gaf aan de linkerkant een voorzet na een geslaagde actie, waarna de bal door Clark in eigen doel werd gewerkt. Vlak erna had Ierland weer de leiding kunnen nemen, maar Hendrick stuitte opnieuw op Isaksson.

Beide ploegen gingen op zoek naar de winnende treffer. Bij Ierland kwam de 35-jarige Robbie Keane nog in de ploeg, maar gescoord werd er in Parijs niet meer.

Ierland deed eerder aan het EK mee in 1988 en 2012. Beide keren was de groepsfase het eindstation. Zweden is er voor de zesde keer bij en reikte in 1992 bij de eerste deelname tot de kwartfinale.

Tip de redactie