Voetbal

Wales verslaat mede-debutant Slowakije in eerste groepsduel op EK

Wales heeft zaterdag de eerste wedstrijd ooit op een EK gewonnen. De ploeg van sterspeler Gareth Bale was in Bordeaux in het eerste groepsduel met 2-1 te sterk voor Slowakije.

Halverwege was de stand al 1-0 in het voordeel van de Welshe ploeg door een doelpunt van Bale. Na rust maakte Ondrej Duda gelijk, maar was het Hal Robson-Kanu die voor 2-1 zorgde.

Door de overwinning gaat Wales automatisch aan de leiding in groep B. Zaterdagavond begint om 21.00 uur de andere wedstrijd in de poule tussen Engeland en Rusland.

Eerder zaterdag eindigde Albanië-Zwitserland in groep A in een 1-0 overwinning voor de Zwitsers. In die poule leidt Frankrijk, dat vrijdagavond met 2-1 te sterk was voor Roemenië.

Vrije trap

Al vroeg tijdens de wedstrijd in het Stade Matmut Atlantique leek Slowakije de leiding te nemen. De inzet van Marek Hamsik werd echter knap van de lijn gehaald door verdediger Ben Davies.

Aan de andere kant was het een aantal minuten later wel raak. Bale mocht net buiten het zestienmetergebied aanleggen voor een vrije trap en doelman Matus Kozacik had geen antwoord op zijn inzet. Bale maakte zodoende het eerste doelpunt ooit voor Wales op een EK.

In het vervolg van de eerste helft vielen er vervolgens voor beide doelen weinig grote kansen te noteren. Hamsik was nog een keer gevaarlijk, maar zijn inzet werd geblokt. Wales wilde een strafschop na een vermeende overtreding van Martin Skrtel op Jonathan Williams, maar scheidsrechter Svein Oddvar Moen liet doorspelen.

Duda

Na rust was Bale met een kopbal dicht bij zijn tweede treffer, maar het was Slowakije dat scoorde. Na een goede actie van Juraj Kucka was het invaller Duda die raak schoot. Vanaf dat moment namen de Slowaken het initiatief over, al leverde dat geen heel grote kansen op.

Gaandeweg de tweede helft herpakte Wales zich en vocht het zich, gesteund door tienduizenden fans, terug in de wedstrijd. Dat leidde in de slotfase tot de winnende treffer van invaller Robson-Kanu, die op aangeven van Aaron Ramsey doel trof met een rollertje.

In de laatste minuten was Slowakije nog wel dicht bij de 2-2. De ingevallen Adam Nemec, die afgelopen seizoen op huurbasis uitkwam voor Willem II, trof met een kopbal de paal.

Tip de redactie