EK 2016 van start in Stade de France Parijs

Met een korte ceremonie is het EK 2016 vrijdagavond in het Stade de France in Parijs van start gegaan. Frankrijk trapte om 21.00 uur af tegen Roemenië.

De Franse dj David Guetta gaf een optreden tijdens de opening. Samen met de Zweedse zangeres Zara Larsson bracht hij het EK-lied This one's for you ten gehore. 

Straaljagers van de Franse luchtmacht trokken met rode, witte en blauwe rook de Franse vlag boven het stadion. President François Hollande is aanwezig tijdens de eerste wedstrijd van het EK.

De bezoekers aan de openingswedstrijd tussen gastland Frankrijk en Roemenië werden streng gecontroleerd bij de ingang van het stadion, waar in november vorig jaar zelfmoordterroristen zich opbliezen.

Favoriet

De Fransen waren de Roemenen vrijdagavond uiteindelijk met 2-1 te sterk af. Het gastland geldt als een van de favorieten voor de eindzege en op basis van de geschiedenis is dat meer dan terecht. De vorige drie keer dat Frankrijk een groot toernooi organiseerde (het EK van 1984, het WK van 1998 en de Confederations Cup in 2003) werd het winnend afgesloten.

Het EK 2016 duurt tot en met 10 juli en heeft voor het eerst het niet geringe aantal van 24 deelnemers, van toplanden als Duitsland en Spanje tot debutanten als Noord-Ierland, Wales en Albanië. Nederland wist zich ondanks een vrij eenvoudige kwalificatiepoule niet te plaatsen.

Video: EK 2016 officieel van start

Lees meer over:
Tip de redactie