De Eindhovense horeca in de binnenstad wil een toegangssysteem waarbij bezoekers op een aantal centrale locaties hun QR-code kunnen laten controleren. Als die in orde is, krijgen ze een polsbandje waarmee ze 24 uur lang vrij in en uit kunnen lopen in alle cafés en restaurants.

Volgens Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca ligt er al een voorstel bij de gemeente. "We hopen volgende week duidelijkheid te krijgen. Wij denken dat je met een dergelijk toegangssysteem meer begrip kweekt bij de horeca en bezoekers."

Veel onbegrip

Want dat begrip voor de toegangscontrole is nu soms ver te zoeken, zo vertelt Bakker. "Mensen die annuleren omdat ze zich niet welkom voelen bijvoorbeeld. Ook ondernemers worstelen met de nieuwe regels. Want wat bijvoorbeeld te doen met mensen die even snel naar het toilet moeten. Vaak wordt er dan toch even een oogje toegeknepen."

Volgens Tom van Brussel van de ondernemersvereniging Stratumseind is het eerste weekend in de stapstraat prima verlopen. "Onze doelgroep doet niet zo moeilijk over de controle. Eigenlijk hebben ze allemaal hun telefoon met de QR-code al in de hand bij binnenkomst."

Liever een uitloop

Ook Van Brussel hoopt dat het polsbandjessysteem er komt. "En het zou ook fijn zijn als de gemeente ons toestemming geeft voor een uitloop tot halfeen. Nu staat om middernacht iedereen tegelijk op straat en dat moet je eigenlijk niet willen."

Vooralsnog wil de gemeente volgens Van Brussel niet meewerken aan een uitloop. "Van de burgemeester hebben we begrepen dat het simpelweg niet kan volgens de landelijke wetgeving. We gaan zien hoe het loopt. Als er heel strikt op de sluitingstijd wordt gehandhaafd, vegen we iedereen om 12 uur naar buiten. Dan moet de politie het maar oplossen daar."