Het manifest van 36 burgemeesters tegen ondermijnende drugscriminaliteit en vóór legalisering van softdrugs is volgens burgemeester John Jorritsma van Eindhoven een 'schot hagel'. "Ik zie geen grote meerwaarde in weer een manifest", zei hij woensdag op vragen van D66 in de gemeenteraad.

De 36 burgemeesters presenteerden hun manifest vorige week. Ze slaan alarm over de 'falende aanpak' van de georganiseerde misdaad in Nederland.

Jorritsma was een van de vooraanstaande Brabantse burgemeesters die zijn handtekening bewust niet onder het manifest heeft gezet. Hij constateert dat er meer burgemeesters niet dan wel hebben ondertekend.

De burgemeester zegt dat hij het wel eens is met de inhoud van het manifest. "Met de strekking ben ik het eens maar het is wat mij betreft meer van hetzelfde. Het dient geen doel om weer een manifest te ondertekenen."

D66 in Eindhoven denkt dat legalisering van softdrugs een bijdrage kan leveren aan de bestrijding van de criminaliteit. Jorritsma is onder voorwaarden voor legalisering van softdrugs maar onderstreept dat de meeste Nederlandse drugs naar het buitenland gaat.