Het Eindhovense raadslid Kay Sachse van GroenLinks komt na de verkiezingen volgend jaar niet terug in de gemeenteraad. Sachse wil niet meer op de kieslijst nadat hij van de kandidatencommissie een plek kreeg die 'alles behalve verkiesbaar' is.

Sachse zit ruim vijf jaar voor coalitiepartij GroenLinks in de gemeenteraad. Bij de verkiezingen in 2018 stond hij voor de partij op plek zeven. GroenLinks haalde destijds zeven zetels.

Hij zegt dat hij enthousiast heeft gesolliciteerd voor een herverkiezing. "Helaas was de kandidatencommissie minder enthousiast en wees mij een plek op de lijst toe die allesbehalve verkiesbaar is. Na twee min of meer slapeloze nachten heb ik (...) de knoop doorgehakt en besloten dan toch helemaal niet meer op de lijst te willen", schrijft Sachse op Facebook.

Lagere plaats

Voor welke plek de kandidatencommissie hem heeft voorgedragen, wil hij niet zeggen. Wel wil hij desgevraagd kwijt dat het een lagere plaats is dan vier jaar geleden.

Sachse is al het tweede raadslid van GroenLinks die volgende periode definitief niet terugkeert in de Eindhovense gemeenteraad. Eerder haakte Samir Toub af omdat hij het politieke werk steeds lastiger kan combineren met zijn baan en jonge gezin.

GroenLinks koos wethouder Rik Thijs in juli als lijsttrekker. Over ongeveer twee weken presenteert de partij de kandidatenlijst waar de leden over mogen stemmen.