Eindhoven herdenkt op donderdag 15 juli de Herculesramp bij het monument op de vliegbasis en bij het monument naast het Stadhuis. Het is dan 25 jaar geleden dat het vliegtuig met leden van het Fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht neerstortte op Vliegbasis Eindhoven.

Aan boord van een transportvliegtuig van de Belgische luchtmacht zaten 37 leden van het fanfarekorps en vier Belgische bemanningsleden. De muzikanten waren op weg naar huis na hun optreden op een muziekfestival in Modena, Italië. Van de 41 inzittenden kwamen er 34 om het leven en raakten er 7 zwaargewond. Dat gebeurde op 15 juli 1996, iets na 18.00 uur.

De programma's van beide herdenkingen zijn met elkaar verbonden en worden live uitgezonden. Muziek speelt daarbij een belangrijke rol. Componist Hans van der Heide maakte in opdracht van de gemeente Eindhoven de compositie 'Modena, a tribute'. Dit zal op de vliegbasis gespeeld worden voor de nabestaanden en overlevenden.

De bijeenkomst op de vliegbasis is besloten, maar belangstellenden kunnen naar het stadhuis. Hier zijn ook hulpverleners aanwezig, die bij de ramp geholpen hebben. Door coronamaatregelen kan er maar een beperkt aantal mensen bij het Stadhuis terecht. De herdenking is ook live te volgen op tv en internet bij Studio040 en Omroep Brabant. Het anderhalf uur durend programma begint om 17.00 uur.

Behalve overlevenden van de ramp en nabestaanden, zullen bij de herdenking op de vliegbasis ook het bestuur van Stichting Herculesramp 1996, Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim en stafleden, minister Ank Bijleveld van Defensie, Chef Militair Huis Ludger Brummelaar namens het koningshuis, een vertegenwoordiger van de Belgische ambassade en burgemeester John Jorritsma met zijn echtgenote aanwezig zijn.