26 collectieven uit het Eindhovense nachtleven hielpen zondag mee aan een benefietshow om Rararadio 'on air' te houden. Elf uur achtereen draaiden Dj's vanuit de grote zaal van Dynamo om steun te vragen voor het radiostation, dat in de nacht maandag op dinsdag door diefstal werd getroffen.

Hoe belangrijk het door vrijwilligers gerunde online radiostation Rararadio is voor het nachtleven in de stad, bleek meteen toen organisator Kristof op 't Eynde de lange lijst van organisaties opnoemde die meehielpen aan de benefietshow.

"Allemaal organisaties die, net als ik, daar een platform kregen om hun muziek te laten horen." Van oudgedienden als Zodiak Commune die al ruim 25 jaar feestjes geven tot aan DayDayGay, dat sinds enkele jaren de Dutch Design Week van een roze tintje voorziet.

De 26 organisaties bundelden hun krachten voor de livestream, die zondag de hele dag vanuit Dynamo werd uitgezonden. Daarvan hadden er tien een plekje op de line-up, de rest hielp op andere manieren mee.

Streefbedrag van 10.000 euro in middag al bereikt

Ook kwam nachtburgemeester Siem Nozza na ieder optreden de Dj-booth in om luisteraars aan te sporen geld te doneren. Zondag halverwege de middag was het streefbedrag al bereikt: 10.000 euro, de waarde van de gestolen apparatuur.

Toen Op 't Eynde hoorde van de diefstal waarbij vrijwel alles uit de radiostudio in Plug-in-City op Strijp-S verdween, wilde hij met een paar anderen een benefiet te organiseren. Al snel bleek het animo veel groter.

"Na een half uur had ik al genoeg DJ's om de hele dag te vullen." Ondertussen benaderde hij de Dynamo als locatie. Ondanks wat praktische problemen - zo zijn ze eigenlijk sinds corona ieder weekend dicht- volgde vrijwel direct groen licht.

"Iedereen vond het een goed idee", zegt Boukje van der Zijden van Dynamo. "Vooral omdat dit niet een paar DJ's zijn, maar echt een signaal is vanuit de scene, waar zoveel energie is om Rararadio overeind te houden. Zeker sinds de coronacrisis is het eigenlijk de enige plek waar ze nog terecht kunnen."