Ondanks het oponthoud door vleermuizen en asbest gaat de sloop van het oude Huygens College in Eindhoven door. De school hoopt begin 2022 het gloednieuwe gebouw aan de Rachmaninovlaan te openen.

Het neerhalen van het oude schoolgebouw had eind 2020 al klaar moeten zijn, maar er werd asbest gevonden in de lijmresten onder de oudste vloerbedekking en in de kit waarmee de eerste gevel was gezet.

"Iedere keer moeten ze dan het werk gelijk stilleggen. Dan wordt er een offerte gemaakt en kan er pas weer gesloopt worden als het asbest verwijderd is", vertelt schooldirecteur Martin van den Berg.

Eerder kreeg hij met een tegenvaller te maken toen vermoed werd dat er vleermuizen in het gebouw zaten. "Een jaar lang moet je dan metingen verrichten. Ik geloof dat ze één keer een paar vleermuizen gehoord hebben. Als ze er dus al zaten."

De sloper levert het terrein nu volgens planning op 23 april helemaal schoon op, zodat de aannemer die dag aan de slag kan. De bouwer is aangewezen, maar nu geldt een periode van zes weken waarin de afgewezen bedrijven nog kunnen reageren.

Huygens College zit nu in tijdelijk pand aan Von Flotowlaan

Na veertien maanden bouwen moet de school in juli 2022 klaar zijn. Tijdens de vakantie kan de nieuwbouw dan ingericht worden, zodat de eerste lessen van het schooljaar 2022/2023 er plaats kunnen vinden. Momenteel zit het Huygens College nog in het oude pand van het SintLucas aan de Von Flotowlaan.

Nieuwe tegenvallers zouden grote problemen veroorzaken, want dan zou het Huygens College het tijdelijke schoolgebouw niet op tijd over kunnen dragen aan het Van Maerlant Lyceum. Die school moet er in augustus 2022 in kunnen om zelf te gaan vernieuwbouwen.

Het Van Maerlant Lyceum moet een jaar later klaar zijn. Door een goede voorbereiding zou dat moeten kunnen, denkt het schoolbestuur.