Spilcentrum Eckart in Eindhoven krijgt eindelijk de nieuwbouw waar al ruim vijftien jaar sprake van is. Basisschool Tweelingen en Kinderopvang Billies komen in een eigentijds gebouw aan de Weegschaalstraat op de plek van sporthal Eckart.

De champagne heeft al gevloeid, maar ze kunnen het nog bijna niet geloven. Moniek de Ridder, directeur van basisschool Tweelingen en Linda de Jong, directeur van Kinderopvang Billies in de wijk Eckart strijden al jaren voor een spilcentrum onder één dak.

Het spilcentrum is momenteel verdeeld over twee locaties 1,5 kilometer uit elkaar: Planetenlaan en Turfveldenstraat. "We willen graag één spilcentrum zijn, zodat we een doorlopende lijn kunnen aanbieden aan alle kinderen van nul tot dertien jaar. Maar het gaat ook om een nog betere samenwerking als team en met de ouders", zegt De Jong.

De Ridder: "Het was een stroperig proces. Geld heeft een rol gespeeld, maar het grootste probleem was de bouwgrond. Het is niet makkelijk geweest om een geschikte bouwlocatie te vinden."

Naar verwachting is gebouw eind 2022 klaar

De sloop van sporthal Eckart is inmiddels klaar. Het ontwerp voor de nieuwe school is zo goed als rond. "Als alles volgens planning gaat, dan gaat halverwege dit jaar de eerste schop de grond in en dan kunnen we anderhalf jaar later, eind 2022, begin 2023 de nieuwe school betrekken", zegt De Ridder.

En niet alleen het samen onder een dak zitten speelde mee gedurende de jarenlange strijd voor een nieuwe school. De staat van de gebouwen is erg slecht. Zo is er sprake van onder meer verzakkingen, rotte raamkozijnen en verouderd sanitair.

De energieneutrale school is een 'eigen' ontwerp binnen een aantal kaders. De Ridder: "Er is tegemoetgekomen aan onze wensen. Er komen leerpleinen voor andere werkvormen, een gymzaal en een aula voor vieringen. De kinderopvang krijgt een eigen vleugel. Wat voor veel scholen normaal is, is voor ons een luxe."