De bewoners van 23 zorginstellingen in Eindhoven kregen zondag ruim 3.500 valentijnsboodschappen met een hartverwarmende verrassing. Op Valentijnsdag startte de actie van 'Hart Verwarmend Samen' een initiatief tegen eenzaamheid en een oproep voor meer vrijwilligers.

Alle bewoners ontvingen een tas met hartvormige koekjes, een kaart met een hartverwarmend gedicht en een hart als wenskaart. Op de kaart schrijven zij een wens en hangen die vervolgens in de wensbomen die in alle tehuizen staan.

De actie Hart Verwarmend Samen is een hart onder de riem voor de 3.500 senioren in Eindhoven bij de 23 woonzorgcentra locaties van Archipel, OKTOBER en Vitalis. De eenzaamheid onder deze groep is mogelijk nog groter tijdens deze tweede coronagolf en lockdown, dan bij de eerste keer.

Het is een initiatief van Samen voor Eindhoven. Zij zorgen voor verbinding tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties met donaties uit het bedrijfsleven. Zij bouwen met elkaar aan een hechtere samenleving waar iedereen mee kan doen.

"De eenzaamheid gaan we met deze actie niet oplossen, maar we geven het zo wel de nodige aandacht. Het gaat om de verbinding en aandacht voor de bewoners. Het is weer even iets anders", zegt Judith Helderman, intermediair bij Samen voor Eindhoven.

Bedrijfsvrijwilligers van onder meer ASML, DELA, NXP en Philips gaan de wensen in vervulling brengen. "De wensen vervullen we gedurende heel het jaar. We kijken wat al coronaproof mogelijk is. Samen wandelen, samen koken of videobellen of een eigen bedachte wens", zegt Marbritta van Boldrik, communicatie manager bij Samen voor Eindhoven.

Actie is tevens oproep voor vrijwilligers

Betrokken maatschappelijke organisaties zijn Lunetzorg en stichting Uit de Buurtfabriek. Cliënten van Lunetzorg hebben tienduizend Sweethearts hartenkoekjes gebakken bij de dagbesteding van Groendomein Wasven. De wensbomen komen van de Uit de Buurtfabriek

De actie is tevens een oproep voor meer vrijwilligers. Van Boldrik: "Tijdens de eerste lockdown was er veel sympathie en waren er veel vrijwilligers. Nu, bij de tweede keer, nemen de hulpvragen toe, maar het aantal vrijwilligers neemt af."