De eerste vier mannen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) betrokken waren bij de rellen zondag 31 januari in Eindhoven verschijnen vrijdag voor de snelrechter. Het gaat onder andere om degene die de ProRail-auto zou hebben omgeduwd en in brand gestoken.

De vier worden verdacht van het lostrekken van klinkers om ze naar ME’ers en voertuigen van de ME te gooien en tegen (winkel-)ruiten. Daarnaast worden ze verdacht van het vernielen van straat-, stations- en/of terrasmeubilair, het afsteken en/of gooien van vuurwerk, het belagen van politiemensen en het plunderen van winkels.

Daarnaast heeft elk van de vier ook aparte aanklachten. Twee Eindhovenaren wordt verweten dat zij de banden van het waterkanon vernielden. De man die het eerste voor de rechter komt heeft 'schreeuwen tegen de politie' op zijn lijstje. Een ander 'het oppakken van een wapenstok'.

Alles valt onder de noemer openlijke geweldpleging. Het OM zet twee officieren van justitie in: Paul Visser en Erna Vrijhoeven. Zij lieten al weten dat in alle gevallen celstraffen worden geëist. Taakstraffen voldoen niet. Geweld tegen ordehandhavers en/of hulpverleners komt op een dubbele straf te staan.

Drie zalen

De verdachten zijn drie Eindhovenaren en een Helmonder, tussen de 18 en 24 jaar. Ze komen vanaf 8.45 uur achter elkaar voor. Voor elke zitting is ruim een half uur uitgetrokken. Er is ruimte voor uitloop. De rechtbank heeft drie zalen ingeruimd: een voor de schrijvende, een voor de filmende pers en een voor de rechter.