Het aantal meldingen over treinstoringen in Eindhoven is vorig jaar flink afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om een afname van 12,4 procent, blijkt dinsdag uit cijfers van LocalFocus en storinginformatiesite Rijdendetreinen.nl.

Door de coronacrisis hoefden mensen minder lang te wachten op de trein, blijkt uit de statistieken. In 2019 waren er landelijk gezien 4.500 storingen van tien minuten of langer.

In 2020 liep het aantal terug tot 3.500. Het aantal meldingen nam ook af in Eindhoven. In 2020 werden er vijftien incidenten minder gemeld ten opzichte van 2019. Ook op station Geldrop, station Heeze en station Maarheeze ondervond de reiziger minder hinder.

Tussen maart en begin juni werd er gebruik gemaakt van een basisdienstregeling, waardoor er minder treinen reden. Op alle trajecten reden sprinters en een paar intercitytreinen slechts twee keer per uur. Mogelijk gingen in 2020 daarom minder treinen stuk. Het aantal wissel- en seinstoringen nam eveneens flink af.

Het aantal storingen met logistieke beperkingen kwamen juist in 2020 meer voor, omdat in het begin van de coronacrisis een aantal grote spitstreinen niet reed. Dit zorgde voor een piek aan storingen.

Het aantal treinreizigers nam in 2020 flink af. Zo reisde in 2019 nog 1,3 miljoen mensen met een NS-trein. Vorig jaar waren er gemiddeld 580.000 mensen dagelijks op de been. De NS verwacht een daling van 45 procent van het aantal reizigers voor heel 2020.