De Grijze Generaal aan de Montgomerylaan in Eindhoven krijgt een bijpassende, 'mindere' buurman: De Majoor. Dat is de naam van het appartementencomplex met 59 vrijesectorhuurwoningen waarvoor na de zomer van 2021 de bouw moet starten.

Het nieuwe gebouw op de hoek Veldmaarschalk Montgomerylaan-Generaal Taylorpad sluit qua vormgeving aan bij de Grijze Generaal, een complex met woningen, kantoren en een parkeergarage. Het nieuwe complex krijgt de vorm van een grijsgroene driehoek.

In het midden ligt een gemeenschappelijke binnentuin. Er zijn negentien parkeerplaatsen gepland aan het Generaal Taylorpad. De bewoners kunnen gebruik maken van vier deelauto's. Het ontwerp is van architectenbureau Inbo uit Eindhoven.

De woningen in de middenhuur-prijsklasse worden gebouwd door Stayinc., de dochteronderneming van woningcorporatie Wooninc. Wat ze precies gaan kosten, wordt bekend rond de start van de bouw. Die kan pas beginnen als het bestemmingsplan voor dit hoekje is gewijzigd.

Veel behoefte aan middenhuurwoningen

Stayinc. en de Trudo Holding - de commerciële tak van die corporatie - zijn volgens afspraken met de gemeente Eindhoven en collega-corporaties aangewezen om middenhuurwoningen te bouwen, waar in Eindhoven veel behoefte aan is.

Stayinc. wil dat onder meer doen in de Achtse Barrier, bij winkelcentrum Ardèchelaan, en in het centrum, bij de Schellensfabriek aan de Vestdijk waarvoor een plan met herontwikkeling en een woontoren wordt gemaakt.

Trudo Holding wil onder meer middenhuur-woningen bouwen op het dak van het Veemgebouw en rond het Ketelhuisplein op Strijp-S. Naar andere locaties wordt nog gezocht.

De duurdere huizen horen sinds 2013 niet meer bij de opdracht van sociale verhuurders; die moeten zich beperken tot woningen met een huur tot 736 euro, voor woningzoekenden met een inkomen tot zo'n 39.000 euro. De speciaal daarvoor opgerichte dochterorganisaties als Stayinc. mogen dat wel.

De bouw en het beheer moeten dan wel helemaal los staan van de sociale tak. Stayinc. heeft daarom ook een lening van 138 miljoen euro afgesloten.